Haiglas liikumine lihtsamaks

2. september 2018

Nii Ravi tänava kui ka Magdaleena üksuses on oluliselt parandatud patsientide orienteerumist hõlbustavaid viidasüsteeme.

Ravi tänava üksuse erinevaid korpusi ühendava tunneli, erakorralise meditsiini keskuse koridori ja fuajeede põrandatele on patsientidele liikumise hõlbustamiseks kleebitud erinevat värvi triibud.

Ravi üksus on keerulise ülesehitusega – pikad koridorid, palju korruseid, erinevad korpused. Esimest korda majas viibijal on väga raske aru saada, kus ta üldse asub, hoolimata arvukatest viitadest.

„Juhis „liigu mööda sinist joont” on palju selgem kui mine otse, keera vasakule, siis paremale jne,” selgitas ITK majandusosakonna juhataja Signe Roos.

Roos tõi veel välja, et patsientide seas on palju eakaid inimesed. „Vanem inimene kõnnib ettepoole küürus. Nii sellest kui ka üldisest nägemise vähenemisest tingituna kaob eakal esmalt nägemisvälja ülemine osa. Seega sõna otseses mõttes ei nähta lae alla (sh uste kohale) riputatud silte.“

Mööda selget triipu liikumine aitab aga patsiendil jõuda õigesse kohta.

„Meditsiinipersonalil ja klienditeenindajatel on patsiente mööda joont märksa lihtsam juhatada erinevatele uuringutele A- ja C-korpuses. Ka on patsiendil hõlpsam tagasi osakonda tulla mööda kindlat värvi joont – ei ole võimalust ära eksida,” kirjeldas Signe. Ta lisas, et uutel töötajatelgi on korpuste vahel lihtsam orienteeruda.

Joonte värvid on valitud vastavalt Ravi tn korpuste värvidele – naistekliinikust juhatavad uuringutele oranžid jooned, C-korpusest rohelised ja A-korpusest sinised. Kollane ja lilla värv on erakorralise meditsiini keskuse patsientidele orientiiriks.

Magdaleena üksuses paigaldati D-korpusesse suured tähised välisuste juurde ja fuajeesse. Samuti uuendati silte nende koridoride klaasustel, mille taga on valdavalt ühe eriala kabinetid: ortopeedia, allergoloogia-immunoloogia, reumatoloogia, perearstid. Radioloogia viitadele lisati röntgeni, ultraheli ja mammograafi sildid.

Lisati juurde suunaviitasid, mis aitavad külastajatel kergemini üles leida amputatsioonijärgse taastusravi keskust, koolituskeskust, verevõtu kabinetti, samuti A-korpuse väljapääsu. Ajakohastati ka majajuhti polikliiniku seinal.

„Esialgne tagasiside näitab, et inimesed küsivad harvemini teed vajaliku kabinetini ja ei eksis enam ära. Paljudele patsientidele on täiendavatest viitadest ja värvilistest joontest majas liikudes abi olnud,” ütles Signe Roos.

Tagasi