ITK edusammud: üha vähem tuleb amputeerida

27. august 2018

Ida-Tallinna keskhaiglas on viimasel ajal tunduvalt paranenud ateroskleroosi ravi ehk käte-jalgade amputeerimine pole enam paljudel juhtudel vältimatu.

ITK kardioloog dr Sulev Margus ja Radebeuli kliiniku angioloog dr Torsten Fuss rääkisid Aktuaalses Kaameras ateroskleroosist.

Radebeuli kliiniku haigla angioloog Torsten Fuss rääkis, et vaadata tuleb kahte aspekti. "Rääkides alajäsemete säilitamisest on ateroskleroosihaigetel väga kõrge veresoonkonna haiguste surmarisk, sest nad on tõesti väga haiged. Kui me vaatame viie aasta ellujäämist nendel haigetel ja seedetrakti kasvajaga vähipatsientidel, siis nende prognoos on palju, palju halvem."

Eestis mitmeid lõikusi teinud Fuss ütles, et siinsed patsiendid on tema kui saksa tohtri jaoks liiga noored, kuid probleemid on enamasti siiski samad. Suitsetamine, ülekaal, vähene füüsiline koormus ja geneetiline soodumus.

Doktor Sulev Margus ütleb, et tegelikult on asi varasemaga võrreldes palju paremaks läinud ja isegi kui mõni tohter annab mõista, et nüüd tuleb küll jalg maha võtta, et eluga pääseda, tuleks küsida veresoontekirurgi arvamust.

Radikaalne kirurgia on siiski erandlik, paljuski annab tänapäevaste ravimeetoditega jäse päästa, sest veresoontekirurgia on maailmas suurte sammudega edasi arenenud ning ka Eestis on kasutusel uued, soonesisesed tehnikad ning instrumendid.

"Kui me nüüd vaatame viie aasta peale tagasi, siis selle aja jooksul on nende patsientide arv, keda me oleme saanud aidata kasvanud rohkem kui kümme korda. Ampultatsioonid diabeedihaigetel on Eestis langenud nende viimase viie aasta jooksul 50 protsenti. Ma näen nende kahe numbri vahel väga tugevat seost. Me pakume seda ravi nüüd juba väga tõsistele haigetele. Kõik juhud, kus konvensiaalne kirurgile ravi on hiljaks jäänud, seal on nüüd abi endovaskulaarsetest protseduuridest," rääkis Sulev Margus.

Tohtritel on ütlus, et kui südamelihase infarkt tapab otseselt, siis jalast ilmajäämine gangreeni tõttu tapab kaudselt ja mitte ainult patsiendi, vaid hävitab ka teda ümbritseva perekonna heaolu.

Vaata ERR-i uudislõiku SIIN.

Tagasi