Eve Karmo: vaimsete häiretega patsientidele napib eestis kohti

21. detsember 2018

Dementseid, kes vajaksid pidevat hoolt, on Eestis üle 10 000, kuid erihooldekodudes on kohti ainult 2000-2500 patsiendile, ütles Ida-Tallinna keskhaigla hooldusravikliiniku juht Eve Karmo.

Eve Karmo

Õhtuleht kirjutas esmaspäeval Lõuna-Eesti hooldekeskuse Kose Kodu töötajate üleolevast suhtumisest oma hoolealustesse ja puudulikust tegelemisest patsientidega.

Eve Karmo rääkis "Ringvaates", et hooldekodudes on tõsised probleemid personaliga, sest seal ei ole meditsiinilist personali, hooldajad on koolitamata, nende sissetulek on väike ning ka nende prestiiž ühiskonna silmis on väga madal.

See töö on väga raske ja ainult palga eest tema sõnul head töötajat ei leia - vähemasti õendushaiglasse ei tule tööle inimene, kes seda tööd üldse teha ei taha.

"Seal on ikkagi mingisugune missioonitunne, mis on pannud inimest seda tööd tegema, on ju palju lihtsamaid ameteid, kus ka väga kõrget haridust ei nõuta. Lihtsam on ju minna poodi kassapidajaks, kui vahetada eakal inimesel mähkmeid ja teda toita," lausus Karmo.

Ta tõdes, et paraku ei olegi vaimsete häiretega inimestele Eesti riigis tegelikult eriti kohta.

"Nii-öelda üldtüüpi hooldekodud, nagu see Kose Kodu ka minu teada on, võib-olla ei oskagi nendega teistmoodi ringi käia. Erihooldekodusid on Eestis umbes 2000-2500 patsiendile, aga näiteks dementseid, kes on väga raskes seisus, vajaksid pidevat järelvalvamist, on üle 10 000," sõnas ta.

Allikas ERR https://www.err.ee/885858/hooldusravikliiniku-juht-vaimsete-hairetega-patsientidele-napib-eestis-kohti

 

Tagasi