ITK avatud opiplokis leiab Baltimaade esimese robotlaua

1. oktoober 2018

Kirurgiakliiniku operatsiooniplokkide renoveerimisega on Ida-Tallinna Keskhaiglas nüüd kaheksa tipptasemel sisustatud operatsioonituba, millest ühes on ka Baltikumi ainus spetsiaalne lülisambakirurgia operatsioonilaud, mida on ainult vähestes Euroopa riikides.

„Täna on väga oluline päev - meie kirurgidel on nüüd kasutada nii tipptasemel tehnika kui ka tipptasemel olme," ütles ITK juhatuse esimees Ralf Allikvee.

Lisaks ruumide renoveerimisele ja üldise olme parandamisele on uuendatud ka operatsioonilauad. Lülisambakirurgid saavad kasutada spetsiaalset lauda, mis on ainus Baltikumis  ja ka mujal Euroopas vähelevinud operatsioonilaud. Laua eripäraks on võimalus patsiendi asendit nupuvajutusega muuta – see teeb operatsiooni kirurgidele mugavamaks ja patsientidele ohutumaks.

„Robotlaua mälu võimaldab muuta positsioone ühe kraadise täpsusega,“ selgitas lülisambakirurg dr Tiit Härma, lisades, et uue USA päritolu operatsioonilaua ehitus ja kasutatavad abivahendid tagavad ohutuma lõikuse. „Lülisambaoperatsioonid on pikad, võivad olla kuni 12 h, ja termopadjad hoiavad ära lamatiste tekke, tänu laua ehitusele on patsiendi verekaotus väiksem. Saame seda lauda väga vähese vaevaga reguleerida iga inimese jaoks vastavaks.“

„Tänasest on meil võimalik kasutada uuenenud ja ainult lülisambakirurgiale spetsialiseerunud operatsioonide tuba. Järjest tehnilisemaks muutuv valdkond seab ka operatsioonitubadele,

-laudadele ja kuvamissüsteemidele, uued nõudmised. Sellist lülisambakirurgia operatsioonituba pole Eestis kunagi varem olnud," ütles lülisambakirurgia keskuse juhataja Taavi Toomela. „Proovime ajaga maksimaalselt kaasas käia, et kindlustada patsientidele parim ja turvaline ravi."

Renoveerimise tulemusena on ka selles operatsiooniplokis nüüd võimekus teha operatsioonidest videoülekandeid, mis on oluline lülisambakirurgide koolitamisel.

Ida-Tallinna Keskhaigla lülisambakirurgia keskus sai kevadel järgnevaks kolmeks aastaks rahvusvahelise akrediteeringu AOspine Keskusena ja kuulub ühena kolmest Skandinaavia ja Baltikumi keskusest rahvusvaheliste õppebaaside hulka maailmas.

Tervise- ja tööminister Riina Sikkut tõdes operatsiooniploki avamisel, et tipptasemel olmest ja tehnikast võidavad kõik. „Patsiendid saavad kvaliteetset abi, kuid samavõrd on vaja hoida ka arstide pädevust.“

Tallinna abilinnapea Tõnis Mölder toetas ministri mõtet, öeldes, et arsti silm peab särama. „Teadsime, et meil on head arstid ja nüüd on ka tipptasemel aparatuur.“

Osakonna täieliku renoveerimise käigus said lisaks ruumidele põhjalikult kaasajastatud tehnilised süsteemid, infotehnoloogiline pool ning kasutusele võeti moodsaimad kirurgilised seadmed. Ruumiplaneeringu muutmisega õnnestus ka III korruse operatsiooniplokis senise kolme asemel paigutada samale pinnale neli operatsioonituba.

Kolm aastat tagasi tehtud renoveerimise esimeses etapis said tipptasemel operatsioonitoad kirurgia ja uroloogia osakonnad, nüüd saavad põhjalikult renoveeritud operatsioonitoad enda käsutusse ortopeedia ja lülisambakirurgia osakonnad.

Möödunud aastal tegid ITK lülisambakirurgia keskuse kirurgid üle 400 operatsiooni; sellest kevadest laiendas keskus fookust ja alustas ka laste ja noorukite lülisamba operatsioonidega.

„On hea meel, et kirurgiakliiniku renoveerimise teine etapp on lõpule jõudnud ja saame sisulise tööga jätkata," ütles ITK juhatuse esimees dr Ralf Allikvee. „Andsime endast parima, et kasutada ära olemasolevaid ruumilahendusi, muutsime remondi käigus operatsiooniosakonna võimalikult

efektiivseks nii töötajatele kui mugavamaks patsientidele," tänas Allikvee kõiki, kes mahuka projekti valmimise juures osalised olnud.

Kirurgiakliiniku renoveerimise teine etapp läks maksma 4,2 miljonit eurot.

 

Tagasi