AK: Eestis on militaar- ja tsiviilmeditsiin rohkem seotud kui suurtes riikides

12. oktoober 2018

Eilne Aktuaalne Kaamera rääkis ITK kolmapäeval sõlmitud koostööst Tallinna Tervishoiukõrgkooli ja TalTechiga.

Tallinna tehnikaülikoolis 3D prinditud lülisambamudeleid on kasutanud Ida-Tallinna keskhaigla kirurgid oma töös. Suvel sõlmis keskhaigla koostöölepingu TalTechiga, vahendas "Aktuaalne kaamera".


"Meie haigla insenerid teevad mudeli, mille saadavad tehnikaülikooli inseneridele. Nemad koostavad konkreetse inimese täpse uuringu alusel plastikmudeli. Selle me võtame lõikusele kaasa - selle järgi me saame planeerida. Eriti keeruliste kõveruste puhul annab see väga palju juurde. Esimesed haiged on juba nende mudelite järgi opereeritud ja meil oli sellest väga palju abi," selgitas Ida-Tallinna keskhaigla lülisambakeskuse juhataja Taavi Toomela.


Taastusravikliiniku koostöö Eesti teadlastega võiks hõlmata mitut valdkonda. "Koostöö on juba ka alanud. Virtuaalkeskkonnad, robotroonika, 3D printimine - need on järjest enam teemad, mis tulevad meditsiini," rääkis ITK taastusravikliiniku juhataja Heidi Alasepp.


Värske koostöölepe on sõlmitud ka tervishoiukõrgkooliga, mille tudengid on seni taastusravikliinikus praktikal käinud. "See sidusus, mis on Tallinna tervishoiukõrgkooliga eile sõlmitud koostööleppes, on just tegevusteraapia eriala. See on koht, kus Eestist järjest enam küsitakse rahvusvahelist õpet ja rahvusvahelist koostööd," ütles Alasepp.
 
Vaata eilset AK uudislõiku SIIT.

 

 

Tagasi