Ida-Tallinna Keskhaigla töötajate annetatud verega võib päästa 72 inimese elu

11. jaanuar 2018

Eile käis Regionaalhaigla verekeskuse ja Ida-Tallinna Keskhaigla koostöös korraldatud veredoonori päeval verd annetamas 26 inimest, millega koguti kolme tunniga kokku ligikaudu 12 liitrit verd. Sellises koguses vereloovutus aitab verekeskuse sõnul vähemalt 72 patsienti. Annetama tulijaid oli tegelikkuses rohkemgi, kuid paraku ei olnud kõigil jaoks vere loovutamiseks sobiv päev.

Doonoripäeva korraldati haigla- ja meditsiinitöötajatele, sest nendest paremini oskab veredoonorlust hinnata vaid veredoonorluse vajaja ise. „Doonoripäevade raames olen haiglas verd annetamas käinud kaks korda,“ ütles personaliosakonna vanemspetsialist Helen Utsar, „enesetunne oli pärast loovutust väga hea. Kui tuleb uus doonoripäev, siis lähen uuesti.“

Naistekliiniku sünnitusosakonna imetamise nõustamise juht Marge Põldma tõdes, et aasta tagasi haigla doonoripäeval saadeti ta kahjuks madala hemoglobiininäidu tõttu tagasi, ja eriti just seetõttu võttis ta tänavuse mineku juba aegsasti plaani. „Plaanin regulaarse veredoonorlusega jätkata, sest nõnda saan ka enda tervise kohta infot,“ sõnas ta.

Vere annetuse sobilikkuses mängivad rolli ka näiteks hemoglobiini tase, teatud ravimite tarvitamine või mõne haiguse põdemine. Doonoriks oodatakse terveid, puhanuid ja söönuid üle 50 kg kaaluvaid 18-60 aastaseid inimesi.

Doonoripäeva korraldati Ida-Tallinna Keskhaiglas juba neljandat korda. Varem on doonoripäevad toimunud kaks korda aastas – aasta alguses Ravi tänava üksuses ning suvel Magdaleena üksuses.

Foto: Doonoripäev ITKs

Tagasi