Ida-Tallinna Keskhaigla astus eesnäärmevähiga patsientide ravis suure sammu edasi

17. jaanuar 2018

Reedel, 12. jaanuaril 2018. a teostati Ida-Tallinna Keskhaiglas esimesed 18F-PSMA PET/KT-uuringud eesnäärmevähi patsientidele. Uuringu läbisid 2 biokeemilise retsidiiviga patsienti peale eesnäärmevähi kirurgilist ravi ja 2 esmase diagnoosiga patsienti haiguse leviku hindamiseks enne ravi otsuse langetamist.

Tegemist oli esimeste PSMA-PET uuringutega Eestis. Uuringutulemuste alusel on võimalik valida konkreetsele patsiendile kõige sobivam ravimeetod.

PSMA ehk prostata-spetsiifiline membraaniantigeen seondub eesnäärme kasvajarakkudega nii kasvaja algkoldes kui ka siiretes.

18F on floori radioaktiivne isotoop, mis võimaldab PSMA molekuli asukoha hübriidkuvamisseadme abil nähtavaks teha. Hübriidkuvamisseade koosneb kahest aparaadist: positronemissioontomograafist (PET) ja kompuutertomograafist (KT). PET/KT uuringu suureks eeliseks on ulatuslik uuringuväli. Kuna patsienti uuritakse koljupõhimikust reite ülaosani, siis on võimalik leida haiguskoldeid ka väljaspool vaagna piirkonda.

18F-PSMA PET/KT-uuringut kasutatakse eelkõige eesnäärmevähi biokeemilise retsidiivi korral. Uuring aitab PSA ehk prostataspetsiifilise antigeeni tõusutendentsiga patsientidel taastekkinud haiguskoldeid tuvastada varakult väga madala PSA taseme juures (alates 0,1–0,2 ng/ml). Lisaks on 18F-PSMA PET-uuringust kasu esmaselt diagnoositud kõrge riskiga eesnäärmevähiga patsientidele (Gleason skoor >7, PSA >20 ng/ml, kliiniline staadium T2c – 3a).

Innovatiivse meetodi juurutamine sai võimalikuks tänu rahvusvahelisele koostööle Ida-Tallinna Keskhaigla nukleaarmeditsiini- ja uroloogiakeskuste ning MAP Medical Technologies OY (Soome) ja Alliance Medical BV (Holland) vahel.

A – PET-uuring koljupõhimikust reite ülaosani. Füsioloogiline 18F-PSMA kogunemine süljenäärmete, neerukoe, maksa, põrna, soolestiku ja kusepõie projektsioonis. Vaagnapiirkonnas mitu väikest kasvaja retsidiivi kollet.

B – KT-uuring: ümarad haiguskolded õndraluu ees.

C – PET ja KT liidetud pildid: haiguskolded vaagnas õndraluu ees on märgistatud 18F-PSMA-ga.

Tagasi