Meeste võhiklikkus ja ennetlikud järeldused valmistavad naistele tuska

1. september 2014

Naiste põletikud, mis meestele ei nakka, võivad anda alust ebaõiglasteks süüdistusteks.

Paljudel õrnema soo esindajatel on tulnud taluda oma elukaaslase või partneri võõrastavaid pilke ja halvustavat suhtumist, kui mikroobide normaalse koosluse häire tekitab tupes ebameeldiva lõhna ja vooluse. Kahjuks teevad väga paljud mehed sellistest sümptomitest ennatlikke järeldusi truudusetuse kohta ja süüdistavad oma võhiklike teadmiste tõttu tagatipuks naist ka suguhaiguses. Halvimal juhul pööratakse naisele voodis või ka elus üldse selg. Ometi pole need naised mitte midagi valesti teinud – nad on hoolikalt kinni pidanud intiimhügieenist, kasutanud pesukaitsmeid ja olnud oma partnerile igati truud. Tavaliselt on sellisel juhul tegemist bakteriaalse vaginoosiga: stressi, külmetushaiguste, ülemäärase või ebapiisava intiimhügieeni, hormonaalsete muutuste, sagedase seksuaalpartnerite vahetuse jm tegurite tagajärjel väheneb normaalselt paiknevate piimhappebakterite osakaal anaeroobsete ehk õhku mittearmastavate mikroobide kasuks.

Bakteriaalne vaginoos pole aga ainus naisi kimbutav haigus, mida ei saa suguhaiguseks nimetada ja mis võib tekkida ka seksuaalsel teel nakatumata.

„Tupe põletikulistest haigustest on mõistlik nimetada just bakteriaalset vaginoosi ja tupe seenpõletikku ehk kandidoosi. Neid võib nimetada suguelundite haigusteks, mis ei levi sugulisel teel,” selgitab Ida-Tallinna Keskhaigla naistearst Gabor Szirko. Tohter lisab, et kõige sagedamini diagnoositav bakteriaalne vaginoos ega kandidoos mehele ei nakka – mõlemad haigused on tihedalt seotud naise suguteede iseärasustega.

Bakteriaalset vaginoosi diagnoositakse esmajoones viljakas eas naistel ja see põhjustab ligikaudu 50% haigusjuhtudel naistel ka häirivat voolust.

Oluline on elustiil

Kandidoos ehk soor ehk seennakkus võib tekitada allpool naba häirivat kipitust ja sügelust. Enamasti kaasneb ka valget värvi või läbipaistev rohke voolus. Mida ägedam on pärmseen, seda rohkem segavaid tegureid sellega kaasneb. „Meespartnerit ei pea ravima kummagi põletiku puhul,” kinnitab dr Szirko.

Kandidoos kipub vohama pärast antibiootikumikuuri, ägenemise põhjusteks on ka vähene hügieen või hoopis liigne hügieen leeliseliste vahenditega, uus vahekord, erinevad või uued partnerid, pikaaegne antibeebipillide tarvitamine jne. Seetõttu sõltub seennakkuse teke paljuski ka elustiilist, hügieenist, kuid ka vanusest.

Kuidas on sellised põletikulised haigused seotud organismi üldise immuunsuse ehk vastupanuga? „Nende haiguste ja stressi (mis omakorda pärsib immuunsüsteemi) seoseid on uuritud ning leitud, et see on ebamäärane ja tõenäoliselt väheoluline,” ütleb dr Szirko. Ta lisab, et tupepõletikke võib ennekõike seostada siiski seksuaal- ja hügieenikäitumisega.

Naistearst soovitab selliste põletike vähendamiseks, kui selleks peaks tarvidust olema, kasutada vahekorra ajal kondoomi ning jälgida, et põhilised kehaosad oleksid enne vahekorda enam-vähem puhtad. „Kindlasti tuleb vastu seista kiusatusele tuppe seestpoolt loputada – selleks pole mingit hädavajadust ja selline teguviis võib anda just vastupidise efekti. Sagedasi tupepõletikke põdevad naised peaksid aga kindlasti pöörduma naistearsti vastuvõtule,” soovitab dr Gabor Szirko.

 

Allikas: Eesti Päevaleht

Tagasi