Kuiva silma sündroom

9. september 2014

Kuiva silma sündroomi käes vaevlejaid too­vad silmaarstile kipitavad, kraapivad, punetavad või vesised silmad. Viimaste uuringu­te põhjal kannatab ligikaudu 18% naistest ja 11% meestest elu jooksul kuiva silma all, vanuse kasvades sageneb võimalus silmakuivuse tekkeks.

Ida-Tallinna Keskhaigla silmaklii­niku arstid Reili Rebane ja Kristel Harak räägivad kuiva silma sünd­roomi mõistmiseks esmalt silma füsioloogiast. Silma sujuv töö sõl­tub süsteemist, kuhu kuuluvad pisaranäärmed, silmapind - li­maskest, sarvkest ja rasunäärmed -, laud ja närvilõpmed. Selle ük­suse kõik komponendid on õige pisarate koostise ja funktsiooni tagamiseks vajalikud ning neil on oma osa silma pinna niisutamisel ja toitmisel. Samuti pakuvad nad mikroobidevastast kaitset, säili­tavad sarvkesta läbipaistvust ja tüvirakkude populatsiooni ning tagavad kvaliteetse kujutise tek­kimise võrkkestale. Kuiva silma korral tekib selles süsteemis häi­re: et pisarad oma funktsiooni saaksid täita, peab neid olema pii­saval hulgal ning nende koostis tasakaalustatud.

Mõne ravimi tarvitamise kõrvalmõju

Sageli võib ka juhtuda, et kui pisaraid pole piisavalt palju või need pole piisavalt kvaliteetsed, kimbutab kuiva silma sündroo­miga haigeid silmapõletik või kõigub nende nägemisteravus.

Silmaarstide kinnitusel võib vahel olla põletikulise ärrituse ta­gajärjeks suurenenud pisarate­vool. «Siis kaebavad patsiendid, et silmad jooksevad pidevalt vett ning kipitavad,» kõnelevad Ida-Tallinna Keskhaigla arstid.

Reili Rebane ja Kristel Harak märgivad, et kuiva silma põhju­seid on laias laastus kaks: vähe­nenud pisarate tootmine või suu­renenud aurustumine. Tasub tea­da, et see sündroom võib kaasne­da näiteks allergiaga, silmatilkades olevate säilitusainete või kon­taktläätsede kandmise tõttu ja kaasneda mõningate ravimite tarvitamisega. Teadaolevalt vä­hendavad pisarate tootmist näi­teks südame- ja vererõhuravimid ja mõned antidepressandidki. Ühtlasi on kuiva silma sündroo­mi põhjustajaks kuiv õhk, auto- ja kontorikonditsioneerid ning pikaaegne töötamine näiteks ar­vutiga.

Leevendust saab kuivsilmsuse probleemile silmapinda niisu­tavaid tilku kasutades, seejuures tuleks kasutada konservandivabu kunstpisaraid. Rebane ja Harak on kogenud, et patsiendid on sageli nõutud, miks neil soo­vitatakse niigi vesitsevate silmade korral kasutada silmapinna niisutajaid - justkui kästakse neil silma vett silma juurde lisada. «Tegelikkuses aitab see põletikuahelat murda ja tasakaalu taasta­da,» sõnavad arstid.

 

Allikas: Õhtuleht

 

Tagasi