Suvekuumus ja laienenud veenid

4. august 2014

Veenilaiendite ehk varikoosi korral pole tege­mist ainult kosmeetili­se probleemiga, säärtel ja reitel esinevad veenilaiendid võivad tekitada jalgades ka ebamuga­vus- ja väsimustunnet.
Ida-Tallinna Keskhaigla kirurgiakliini­ku veresoontekirurgi dr Vero­nika Palmiste sõnul ei ole päi­ke õnneks süüdi, et veenilaien­did tekivad, kuid see võib olla üheks jalgade tursumist soo­dustavaks teguriks.

Miks veenilaiendid tekivad?

Palmiste sõnul tekivad veeni­laiendid eelkõige päriliku side-koenõrkushaiguse tõttu. "See tähendab, et inimesel on kaa­sasündinud eelsoodumus elu jooksul välja kujunevaks eel­kõige pindmise veenisüsteemi laienemiseks. Kindlasti aitavad eelsoodumuse haiguseks kuju­nemisele kaasa nii keskkon­nategurid kui ka hormonaal­sed muutused inimese kehas." Kuna tegemist on kroonilise haigusega, millel on pärilik eel­soodumus, ei saa sellest kuna­gi terveks, küll aga on võima­lik seda õigeaegselt tegutsema hakates kontrolli all hoida.

Palav ilm ja päikese­paiste

Veenilaiendid jalgadel on ainult üks paljudest põhjustest, miks jalad võivad mõnikord turses olla. "Inimene, kellel on kaldu­vus jalgade turseks, võib tähel­dada turse sagenemist mõnin­gatel eritingimustel, mille hul­gas on ka leitsakuline suve­päev," ütleb Palmiste. "Veenilaienditega inimesed võiksid olla valmis, et mida palavam ilm, seda rohkem on subjek­tiivseid seletamatuid kaebu­si veenilaiendite ümbruses. Soovitatav on kasutada kompressioonsukki," ütleb Palmiste ja lisab, et ta saab aru, et seda on enamasti lihtne öelda, kuid raske ennast selleks sundida. Sellest hoolimata on sukkade kandmine efektiivne nii hai­guse kontrolli all hoidmiseks kui ka kaasuvate tursete korri­geerimiseks. "Kui sukaga ikka­gi hakkama ei saa, võiks püü­da kaebusi leevendada asendiraviga - näiteks mitte unus­tada end jalad ripakile kuskile istuma. Lisaks on oluline või­malikku kaasuvat verehüübimishäiret silmas pidades hoi­da vedelikutasakaalu - mida rohkem inimene higistab, seda korralikumalt tuleb vedelikku tarbida," rõhutab arst.

Kuidas probleeme ennetada?

  • Kui sa ei taha päevitamisest loobuda, hoia pikemalt päik­se käes viibides jalad kõrge­mal, keera käterätik rulli või pane jalad mõne kõrgema tooli peale. Nii ei teki jalgades liigset venoosset veretulva.
  • Veekogu ligidal olles ära unusta aeg-ajalt oma jalgu vees jahutamas käia, et vähendada verepaisu laiene­nud veeniosades.
  • Väldi pikaajalist istumist ja ühe koha peal seismist. Kui see peaks juhtuma, liiguta jalgu pendlitaoliselt üles-alla ning siruta ja painuta labajalgu.
  • Kindlasti ole liikuv ja tee sporti. Ujumine, jalgrattaga sõitmine ja kõndimine on head verevoolu parandami­seks ja tagavad venoosse süsteemi parema funktsio­neerimise jalgades.
  • Kasuta arsti määratud kompressioonsukki, -põlvikuid või -sukkpükse.

 

Allikas: Naised

Tagasi