Tüütu tolmuallergia

24. juuli 2014

Tolmuallergia põhjustab aevastamist, pidevat nohu ja rahutut und, kuid enesetunde parandamiseks tuleb muuta vaid veidi keskkonda enda ümber. Nimelt põhjustavad tolmuallergiat silmale nähtamatud kodutolmulestad. Ämblikulaadsed organismid toituvad inimnahalt eraldunud kõõmast, seetõttu on voodi­riided ja madratsid neile täiuslik elukesk­kond. Tolmulestad võivad paikneda elutoa lambivarjudes, vannitoa jalamatis, peh­metest mänguasjades ja mööblikatetel.

"Kindlasti pole tolmulestad halva hü­gieeni tunnuseks, kuna neid võib leida ka väga puhtast kodust," selgitab Ida-Tallinna Keskhaigla allergoloog-immunoloog Krista Ress. "Samas võib väga tolmune keskkond olla lestavaba, kui seal puudub tolmulestadele sobiv kliima."

Mis põhjustab allergiat?

Allergiat tekitavad lestade välja­heited. Kuivanud ja lagunenud välja­heited segunevad tolmuga ning põhjustavad tundlikel inimestel ägedat tolmuallergiat. Tolmulestade eluiga pole pikk, ent mõne kuu jooksul võivad nad maha jätta enda kaalust ligikaudu 200 korda rohkem väljaheiteid.

Tolmulestaallergia diagnoosimine ei erine muude allergiahaiguste kindlaks ­tegemisest. Abiks on tähelepanekud kus, millal ja millega kokkupuutel haigusnähud tekivad. Abistavatest uuringutest on võimalik teha nahatest tolmulestaallergeenidega või vajadusel määrata tolmulestavastaseid antikehi vereseerumis.

Kõige parem ravi on vähendada lestadega kokkupuutumist, kuid alati pole see kerge ülesanne. Arst saab välja kirjutada allergiaravimeid, mida võib tarvitada pikka aega. Enim määratak­se suukaudseid allergiat vähendavaid ravimeid ehk antihistamiinikume. Peale selle on ravimeid, mida kasutatakse ninas, sumades või alumistes hinga­misteedes paikselt. "Tolmulestaallergia korral peab ravi olema regulaarne ja kestma ka pärast esmaste vaevuste taandumist," ütleb dr Krista Ress.

Vabane tolmulestadest!

Kui sind vaevab tolmuallergia, siis tasub järgida allolevaid nippe tolmulestade vähendamiseks, mis aiatavad leevendada allergianähtusid.

1. Hoia eluruumides temperatuur 20-22 kraadi juures ning õhuniiskus alla 50%.

2. Ära kuivata pesu siseruumides, et vältida liigniiskust.

3. Loobu tolmu koguvatest vaipadest, päevatekkidest ja karvastest mänguloomadest.

4. Tuuluta tube vähemalt kord päevas.

5. Koristamiseks kasuta HEPA-filtriga tolmuimejat või kesktolmuimejat. Allergik ise peaks koristamise ajaks kodust lahkuma või kandma kaitsvat maski. Tolmuimemise järel pese põrandad ja teised pinnad niiske lapiga.

6. Vaheta voodipesu kord nädalas ning pese seda parima tule­muse saavutamiseks vähemalt 60kraadises vees.

7. Vaheta vana madrats uue vastu (vähemalt kord 8-10 aasta jook­sul) ning kasuta tolmulestakindlaid voodikatteid.

8. Hommikul tõustes võid jätta voodi tegemata, lastes nii tekil kui voodil kuivada sinna öö jooksul kogunenud kehaniiskusest.

9. Ära hoia voodiriideid päeval kinnistes kohtades, nagu näiteks voodikastis, sest niiskus loob lestade elutegevuseks sobiliku mikrokliima.

10. Aeg-ajalt võiks pehmeid mänguasju ja patju hoida üle öö sügavkülmas ning seejärel klop­pida. See aitab hävitada nendesse kogunenud tolmulesti.

 

Allikas: Tervis Pluss

 

Tagasi