Valuvaba puhkust!

19. juuni 2014

Reisiks valmistudes on peavalu viimane, mida soovid. Aga just reisimine võib hulluks ajava migreeni valla päästa. Ära lase sel sündida, ole olukorra peremees!

Reisil võivad migreeni vallandada stress, unerežiimi ja söömistavade muutused, samuti keskkond: ere valgus, tolm, müra, lõhnad, ilm jms. Aga kui planeerid kõike hoolikalt ja väldid asjaolusid, mis võivad migreeni põhjustada, saad olukorda kontrolli all hoida. Enamik soovitusi on lihtsad ja neid on kerge järgida.

  • Planeeri stressivaba puhkus. Püstita realistlikud ootused ja eesmärgid. Mõtle, mida tahad puhkuse ajal teha, valmistu rahulikult. Ära planeeri liigselt tegevusi ühele päevale, et ennast mitte üle koormata.
  • Koosta plaan juhuks, kui peavalu tabab sind puhkuse ajal. Nn puhkusepeavalu võib tekkida kahel põhjusel. Kui oled tavapärasest rutiinist väljas, võib ununeda piisav vedelikutarbimine – see on üheks peavalude vallandajaks. Profülaktikaks joo vett. Vedelikupuudusest annavad
    märku kuivad huuled, suukuivus ja väsimus. Väldi soodavett, kofeiini, alkoholi, teed, mis viivad organismist vedelikku välja. Tassi kohvi järel joo alati tass vett, et tõrjuda vedelikupuudust. Kui veedad puhkust soojas kliimas, võivad peavalu põhjustada temperatuurimuutused. Esimestel päevadel anna organismile kohanemisaega.
  • Ära unusta tervise- ja reisikindlustust. Kui peaksid vajama meditsiiniabi, on hea, kui sul on kaasas lühike kokkuvõte diagnoositud haigustest, tarvitatavatest ravimitest, allergiatest, vaktsineerimistest jne.
  • Võta kaasa ravimid. Arvesta, et ravimeid jätkuks puhkuse lõpuni. Varu igaks juhuks kaks korda rohkem migreeniravimeid. Välisreisil tollipunkti läbimiseks kanna ravimeid originaalpakendites. Retseptiravimite jaoks võta kaasa paberretsept. Sõltuvalt ravimi iseloomust ja kaasavõetavate ravimite hulgast võib olla vajalik ravimiameti luba.
  • Puhka ja ära koorma end kõrvaliste asjadega, nagu internet, arvuti, mobiiltelefon. Ära pane meeleorganeid liigse surve alla. Suurlinnades on tolm, sudu, müra, palju rahvast, tihe liiklus, neoonreklaamid. Võimalusel vali vaiksem sihtpunkt, nagu vihmametsad, rannaäärsed alad, muud looduskaunid kohad, mine kruiisile või spaasse.
  • Kogu informatsiooni peavaludest, et teaksid, kuidas ennast ise aidata. Õpi peavalu ja sellest tulenevat halba enesetunnet leevendavaid meetodeid. Näiteks punktimassaaž võib aidata peavalude ja iivelduse vastu. Samuti võib leevendust tuua aroomteraapia. Tilguta pabersalvrätikule paar tilka piparmündiõli ning hoia seda iivelduse korral näo lähedal, peavalu korral võid piparmündiõliga määrida valutavaid kohti (nt otsmik, meelekohad, kukal). Piparmündiõli pole soovitatav raseduse ajal. Pea valupunkte saab määrida ka Vietnami palsami või mentoolipalsamiga.

Enneta migreeni!

  • Kasuta arsti kirjutatud profülaktilisi ravimeid, kui migreenid on sagedased.
  • Ereda valguse, päikese või kuumuse korral:
    - kanna päikeseprille,
    - kanna laia äärega kübarat või muud peakatet, mis hoiab päikese eemal näost ja kaelast,
    - tarbi piisavalt vedelikku,
    - riietu vastavalt ilmale,
    - viibi päikese käes lühikest aega,
    - väldi ülekuumenemist.
  • Kui peavalu kutsuvad esile lõhnad ja parfüümid:
    - võta kaasa puhas lõhnatu pleed või sall, millega saad katta näo, kui ruume tuulutada pole võimalik, nt lennureisil,
    - tuuluta ruume, viibi värskes õhus,
    - kasuta lõhnavabu kosmeetikatooteid.
  • Väldi mürarikkaid kohti, vajadusel kasuta kõrvatroppe või -klappe, kuula vaikselt meelepärast muusikat.
  • Sõitmine võib vallandada migreeni. Mõnedel patsientidel tekib juba lühikese autosõidu järel migreen. Peamiseks sõiduaegse migreeni vallandajaks peetakse valgust: eredat päikest, vastu sõitvate autode eredaid tulesid öösel, vilkuvat päikesevalgust, mis peegeldub tagasi puudelt.

Loe edasi Tervis Plussi juuninumbrist või digiajakirjast www.fingler.com  


Egle Türk, terviseteaduse magister

tervispluss.ee
 

Tagasi