Odraiva ja rahetera – mis need on ja kuidas ravida?

9. juuni 2014

Geene ning ka nahatüüpi inimene endale valida ei saa. Kui esineb soodumus odraivade ja raheterade tekkimiseks, siis tuleks regulaarselt silmalaugusid puhastada ning masseerida, et leevendada Meibomi näärmete düsfunktsiooni.

Odraiva (hordeool) ehk lauserva rasu- või higinäärme äge mädane põletik võib tekkida launäärme ummistuse, sinna sattunud mustuse või võõrkeha ja trauma tõttu. Odraiva tekitavad bakterid, mis lauserva näärmetesse kogunedes põhjustavad põletikulise reaktsiooni, mille käigus koguneb lau sisse tursevedelik ja mäda.

Rahetera (halaasion) tekib siis, kui silmalaus oleva rasunäärme (Meibomi nääre) põletiku järgselt on rakkudest moodustunud sidekoelise kapsli ehk ümbrisega sõlmjas moodustis. Lihtsalt öeldes on põletikumaterjal lau sisse kinni jäänud. Nendel inimestel, kel esineb Meibomi näärmete töö häire, on odraivasid ja raheterasid sagedamini.

Abi saab laugude masseerimisest

Odraiva on tavaliselt bakteriaalse põletikuga seotud ning lau väljaspool olev põletik. Raheterasid esineb sagedamini ja nad on tavaliselt limaskesta poole avanevad moodustised. Nende tekkes on sageli oma osa olnud bakteritel, ent sõlmjas moodustis enam baktereid ei sisalda, vaid ainult inimese põletikurakke. Odraiva kaob enamasti ise. Mädakolle avaneb enamjaolt iseenesest ja seejärel algab paranemine. Inimene saab end ise aidata laugu kergelt masseerides ja vajutades.

Ka rahetera koduseks raviks soovitatakse näärmeummistuse kohta masseerida näiteks puhta sõrme või vatipulgaga. Sobib ka vanarahvatarkusest teada olev kuldsõrmus. Massaaži suund peaks olema suunaga ülevalt alla ülalaul ja alt üles alalaul. Seda võiks teha paar minutit korraga umbes neli korda päevas. Abi on ka soojadest kuivadest protseduuridest: näiteks hoida soojendatud lusikat mõni minut rahetera peal. Sobivad ka musta tee kotikesed. Kummelitee ei ole hea valik, sest paljudel inimestel esineb selle vastu allergia ning sümptomid võivad ägeneda. Vajadusel sobib raviks põletikuvastane silmasalv: näiteks tobramütsiinsalv või deksametasooni ja antibiootikumi kombinatsioonsalv.

Nimetatud võtetega võiks rahetera kuu möödudes taanduda, kui aga see alles jääb, siis on mõeldav kirurgiline ravi. Väike operatsioon tehakse lokaalanesteesias ja kolle avatakse lõikega kas naha või limaskesta poolt. Väikeste moodustiste korral võib aidata ka hormooni süstimine rahetera sisse.

Ise mäda välja pigistada ei tohi. Sel juhul võib nakkus levida ümbritsevatesse kohtadesse. Ettevaatlik peaks olema kõikugu niiskete ravimtaimede mähistega. Ega need iseenesest midagi halba ei tee, aga nagu juba mainitud, siis päris arvestataval hulgal inimestest tekib näiteks kummelikompressi kasutamise järgselt allergiline reaktsioon.

Ennetav ravi antibiootikumidega

Soodumusel odraivade ja raheterade tekkimiseks tuleks regulaarselt silmalaugusid puhastada ning masseerida, et leevendada Meibomi näärmete düsfunktsiooni. Lisaks aitavad ka soojad ja kuivad kompressid. Oluline on külastada regulaarselt silmaarsti, kes laugude seisundit kontrollib ning vajadusel ravi määrab.

Aidata võivad lühiaegsed suukaudsed antibiootikumkuurid, et vähendada bakterite hulka silmalaugude servadel (bakterid tekitavad ensüüme, mis ei lase rasul oma ülesannet täita). Raviga saab sümptomid küll kontrolli alla, kuid haigust välja ravida ei ole võimalik. Lisaks võivad antibiootikumiraviga kaasneda mitmed kõrvaltoimed.

Esineb mõningaid tõendeid selle kohta, et süsteemne oomega-3-rasvhapete tarvi­tamine võib osadel Meibomi näärmete düsfunktsiooniga patsientidel kaebusi vähendada. Leevendust silmade kipitusele toovad kunstpisarad, mida tuleks kasutada vähemalt kolm korda päevas ja vajadusel lausa iga tund. Apteekides on müügil ka spetsiaalselt lipiidkihi tasakaalu taastavaid kunstpisaraid.

Launäärmete töö häirega esineb odraivasid ja raheterasid sagedamini

Launääre ehk Meibomi nääre niisutab laugusid seestpoolt. Meibomi näärmete düsfunktsioon tekib näärmete avade sarvestumise tõttu toimuva ummistumise tagajärjel. Silma pinnale jõudva lipiidkihi hulk väheneb, silm kuivab ja tekib põletik. Silmalaugude näärmetest pärit rasu kvali­teeti mõjutavad normaalsesse mikrofloo­rasse kuuluvatest bakteritest vabanevad ensüümid. Laugude põletiku korral nende hulk oluliselt kasvab.

Meibomi näärmete düsfunktsiooni puhul on patsientide kaebusteks põletav võõrkehatunne, silmalaugude ja kon­junktiivi punetus, korduvad raheterad või odraivad ning hägune nägemine. Põletik esineb enamasti silmalaugude tagumistel servadel, konjunktiivil ja ka sarvkestal. Ta­gumine lauserv on sageli ebaühtlase kuju­ga. Esinevad laienenud veresooned.

Meibomi näärmete avad võivad olla „puhelil" ning tahapoole nihutatud. Näärmeavas võib esineda ka valge „keratiinikork". Sekreet on tihti suurenenud vis­koossusega ja hägune. Kui selline Meibomi näärmete põletik on väldanud juba aastaid, siis võib kujuneda näärmete atroofia ning silmalaugudele vajutades ei välju avadest enam näärmete sekreeti.

Esimene ravimeetod on silmalaugu­de hügieen. See kujutab endast soojade kompresside asetamist laugudele mõneks minutiks, et Meibomi näärmete sekreeti vedelamaks ja lauserval olevad koorikud pehmemaks muuta.

Soojaprotseduuri järgselt peaks tegema silmalaugude massaaži, et kinnijäänud sekreeti välja juhtida. Massaažile võiks omakorda järgneda silmalaugude puhasta­mine vatipulga või marlitupsuga suunaga alt üles alalaul ja ülevalt alla ülalaul. Kasu­tada võib ka lahustatud pisaratevaba (beebijšampooni või ka spetsiaalset laugude puhastamiseks mõeldud lahust. Selliseid lauhügieeni protseduure peaks tegema korra-kaks päevas ning nende tegemisel võivad launäärme häire sümptomid vähe­neda. Mõõduka või raske põletiku korral võivad vajalikud olla retseptiravimid.


Artikli autorid on Kristel Harak ja Reili Rebane (Ida-Tallinna Keskhaigla silmakliiniku arst-residendid), artikkel ilmus ajakirjas Perearst.

Tagasi