Ida-Tallinna Keskhaigla naistekliinik saates Hooaeg

12. juuni 2014

Sel laupäeval, 14. juunil kell 10.45 on Kanal2 naiste tervise, ilu ja moeteemadel rääkivas saates Hooaeg Ida-Tallinna Keskhaigla naistekliiniku töötajad Vivian Arusaar ja Silja Staalfeldt-Rahumägi.

Juttu tuleb PAP analüüsist ning selle tähtsusest emakakaelavähi ennetamisel.

„Ekslikult arvatakse, et PAP analüüsile pääsemiseks on vajalik naistearsti külastamine. Tegelikult saab testi anda ka ämmaemandat külastades ning vabu aegu leidub juba nädala-paari jooksul,“ kummutab Arusaar arvamuse, et testima ei ole võimalik pääseda pikkade naistearstide ravijärjekordade tõttu.

Ta lisab: „Kindlasti peaksid end vähemalt paari-kolme aasta jooksul korra kontrollida laskma naised vanuses 30-55, kuid ka nooremad ja vanemad naised võiksid end regulaarselt näitamas käia. Tagasiside saabub juba mõne nädala pärast ning annab südamerahu, et kõik on korras või siis aitab rakumuutustele varakult jälile saada.“

Silja Staalfeldt-Rahumägi rahustab naisi, et tegemist on väga lihtsa ja valutu protseduuriga, kus spaatliga võetakse emakakaela pealmiselt rakukihilt proov. Protseduur võtab aega paar-kolm minutit ning on enamasti valutu.

„Kindlasti ootame naisi senisest aktiivsemalt PAP analüüsile, sest võrreldes Skandinaaviamaadega, kus 80% naistest käib end skriiningu raames testimas, on Eesti naiste 20% nukker statistika. Igal aastal haigestub ligi 200 naist emakakaelavähki, mis on üsnagi mõtlemapanev number. Kindlasti rõhutaksin, ka HPV viiruse vastu vaktsineerimine ei tähenda seda, et PAP analüüsi andmas käima ei peaks,“ lisab Staalfeldt-Rahumägi.

Kõige lihtsam on end uuringule registreerida, helistades lühinumbril 1900.

Saatelõiku saab järelvaadata siit.

Tagasi