Sinililleõite kampaania toetab Ida-Tallinna Keskhaiglasse rajatavat amputatsioonijärgse taastusravi keskust

14. aprill 2014

Tänasest käivituv heategevuskampaania „Anname au!“ kutsub kandma järgmisel kahel nädalal rinnas sinilille rinnamärki ja näitama toetust Eesti Kaitseväe ja Kaitseliidu veteranidele. Kampaaniaga kogutud annetused lähevad Ida-Tallinna Keskhaigla taastusravikliinikule vigastatud veteranidele vajaliku uue kõnniabiseadme ostuks. Seadet saavad tulevikus kasutada kõik Eesti elanikud.

Kandes rinnas sinilille-märki, on igaühel võimalus näidata, et kaitseväe välismissioonidel osalenud mehed ja naised on meie riigile ja rahvale olulised.

“Meie veteranide ühingul on uhke tunne jagada kogu rahvaga võimalust tänada kõiki neid vapraid mehi ja naisi, kes on kodust kaugel Eesti julgeoleku eest seisnud,” ütles kampaania eestvedaja Eesti Vigastatud Võitlejate Ühingu juhatuse esimees Gustav Kutsar. “Tänasest on kõikjal üle Eesti võimalus soetada veteranide toetussümbolina sinilillemärki ning teha ühtlasi ka annetus vigastatud veteranidele vajaliku kõnniabiseadme soetamiseks.”

Käsitsi valmistatud sinilille-märke müüvad tänasest kõik Selveri poed, Kaitseliidu malevad ja Naiskodukaitse vabatahtlikud veteranipäeva üritustel.  Ühe lille eest palutakse vähemalt 2 euro suurust annetust. Iga sinilille märk on unikaalne käsitöö, mille on valmistanud SA Hea Hoog vahendusel vaimsete ja psüühiliste erivajadustega inimesed üle Eesti.

“Algav kampaania saab teoks paljude heade inimeste ja koostööpartnerite abiga. Täname nii sinilillemeistreid, Naiskodukaitse vabatahtlikke kui ka kõiki teisi meie partnereid, kes on ettevõtmisele õla alla pannud,” lisas Kutsar.

Heategevuskampaania kestab kuni 27. aprillini. Kampaania eestvedaja on  veteranide asutatud mittetulundusorganisatsioon Eesti Vigastatud Võitlejate Ühing, kes korraldab heategevusprojekte, võtab vastu annetusi ning kasutab rahalisi vahendeid veteranide toetuseks.

Kampaania on ettevalmistus 23. aprillil peetavale veteranipäevale, kui üle Eesti leiavad aset üritused veteranide auks ja Tallinnas Vabaduse väljakul leiab aset tasuta kontsert Veteranirock.

 

Taastusravikliinikusse luuakse amputatsioonijärgse taastusravi keskus

Igal aastal käib taastusarsti ambulatoorsetel vastuvõttudel pea 10 000 patsienti, kellele osutatakse üle 300 000 erineva protseduuri ja teenuse. Haiglaravil viibib Taastusravikliinikus  aastas ligi 1200 patsienti, nende seas amputatsiooni vajavad inimesed.  Eestis tehakse igal aastal ligi 500 jäseme amputatsiooni, millele järgneb pikk ja tõsine taastusravi, kuhu on kaasatud erinevate erialade spetsialistid.  Samuti eeldab amputatsioonijärgne taastusravi väga spetsiifilisi seadmeid, mis tänaseni Eestis puudusid.

Alates 2008. aastast, mil Ida-Tallinna Keskhaigla sõlmis koostööleppe Eesti Kaitseväe Peastaabiga, on arendatud amputatsioonijärgset taastusravi.  Vajaliku kaasaegse seadmepargi ja ruumidega keskus valmib 2014.a juuliks Eesti Vabariigi ja Ameerika Ühendriikide koostöös ning pühendunud organisatsioonide ja isikute toel.

Amputatsioonijärgse taastusraviga hakkavad tegelema eriväljaõppe saanud spetsialistid, kes on käinud end täiendamas nii Ühendkuningriigis kui ka USA-s ja osalenud Eestis toimunud kogenud välisekspertide koolitustel. Hiljaaegu viibisid kaks spetsialisti kaitseväelane Madis Põri ja füsioterapeut Anti Pigul väljaõppel Walter Reed’i riiklikus sõjaväe meditsiinikeskuses (Walter Reed National Military Medical Center) USA-s, kes alustavad suvel taastusravikeskuses tööd.

 

Sinilille heategevuskampaania „Anname au!“ toetab taastusravi keskust

Koostöös Eesti Vigastatud Võitlejate Ühinguga kogutakse Sinilille heategevuskampaania raames vahendid antigravitatsiooni tehnoloogial põhineva linttrenažööri soetamiseks.  Trenažööri tehnoloogia toimib antigravitatsiooni põhimõttel ja võimaldab patsiendil harjutada kõndimist keharaskust tundmata.  Seadme innovaatiline tehnoloogia tagab patsiendile võimaluse treenida valutult ja kartmata kukkumist.  Kampaania raames kogutud vahenditega soetatakse AlterG antigravitatsiooni tehnoloogial põhinev linttrenažöör, mis võimaldab:

•          Vähendada gravitatsioonijõudu 20%-100% võrra, 1% haaval

•          Rehabiliteerida või taastada alajäsemete vigastusi vähesema valu ja kõrvalteguritega

•          Parandada liikuvust, jõudu ja turvalisust neuroloogilistel patsientidel

•          Turvaliselt kaalu vähendada ja treenida kaaluta olekus intensiivsemalt

•          Treenida valutult ja vähendada liiges- ja lihaskoormust

•          Kiiremat taastumist treeningu ja spordivõistluste järgselt

Antigravitatsiooni tehnoloogial põhinevat linttrenažööri saavad kasutada väga erinevate vajadustega inimesed – vigastuste, traumade, amputatsiooni ja neuroloogiliste haiguste jpm puhul. Trenažöör hakkab paiknema Ida-Tallinna Keskhaigla Taastusravikliinikus, Magdaleena üksuses.

Ida-Tallinna Keskhaigla Taastusravikliinik paikneb Tallinnas kolmes asukohas: Magdaleena, Ravi ja Järve üksuses.  Kliinikus osutab tervishoiuteenust 140 töötajat, kelle seas on nii taastusarstid, õed, füsioterapeudid, tegevusterapeudid, kliinilised psühholoogid, logopeedid, sotsiaaltöötaja, hooldajad ja assistendid. Raviteenuseid osutatakse neuroloogilistele, kardioloogilistele, ortopeedilistele, reumatoloogilistele, onkoloogilistele, traumatoloogilistele jt patsientidele. Samuti käivad kliinikus taastusravi saamas rasedad, vastsündinud ja noorsportlased.

---

Täpsemat infot Sinilille kampaania kohta saab lugeda lehel www.annameau.ee ja Facebookis www.facebook.com/annameauveteranidele.

Lisainformatsioon:

Gustav Kutsar
gustav.kutsar[A]gmail.com. 52 71 594

 

dr Heidi Gil
Taastusravikliiniku juhataja
hHeidi.gil[A]itk.ee

Piltide allikas : Kaitsevägi, ITK

 

Tagasi