Ida-Tallinna Keskhaiglas teostati Baltikumis esimene harukordne sarvkesta endoteeli siirdamine ja päästeti mehe silm

6. märts 2014

4. märtsil teostati Ida-Tallinna Keskhaigla Silmakliinikus esmakordselt silma sarvkesta alumise kihi ehk endoteeli siirdamine uuel ja märkimisväärselt tulemuslikumal meetodil. See on maailmas innovaatiline sarvkesta siirdamise meetod ja uus etapp silmakirurgias. Operatsiooniga päästeti 75-aastase patsiendi silm ja taastati tema nägemine.

Eestis on ka seni teostatud silma sarvkesta siirdamisi, kuid teistlaadi meetodil, kus patsiendil vahetatakse välja kogu sarvkest ning silma paranemine võtab aega ligi aasta.  Uue,  revolutsioonilise meetodiga aga asendatakse vaid sarvkesta imeõhuke vigastatud kiht, mille läbimõõt on ligi 30 mikronit.  Operatsioon on ülikeeruline ning eeldab kirurgilt täpset ja peent tööd, kuid annab Ida-Tallinna Keskhaigla Silmakliiniku juhi dr Artur Kleti sõnul oluliselt parema tulemuse ning paranemine toimub palju kiiremini – enamus juhtudel paari nädala jooksul ja patsient võib naaseda tavapärasesse elurütmi ja tööle.

Esimesena Eestis teostati tänavu 4. märtsil operatsioon 75-aastasel meesterahval, kes pöördus haiglasse valutava silmaga, mis oli teda vaevanud üle aasta ning mille nägemine oli järjest halvenenud.  Silm oli kahjustunud eelnevate rohe- ja hallkae eemaldamise operatsioonide käigus ning tekitas patsiendile nii talumatuid vaevusi, et ta soovis silmast loobuda.  Selle asemel tehti silmakliinikus patsiendile ettepanek ravida silma uudse operatsioonimeetodiga, mida teostatakse maailma suurimates keskustes, kuid Baltikumis vastav oskusteave ja praktika seni puudus.  Uut operatsioonitehnikat käis oftalmoloog dr Artur Klett õppimas ja harjutamas Antwerpeni Ülikooli kliinikumis professor dr. Marie-José Tassignon’i käeall ning otsustas lootuse kaotanud patsiendile selle võimaluse välja pakkuda.  Sarvkesta siirdamine võttis aega ligi 2,5 tundi ning operatsioonil assisteeris õde Svetlana Almazova.  Patsient pääseb täna, so 2 päeva pärast operatsiooni koju taastuma.  Tema silmanägemine oli opijärgsel päeval juba paranenud.

Tagasi