Kõige enam lapsi sündis mullu Ida-Tallinna Keskhaiglas

1. veebruar 2014

Eesti suurima sünnitusmaja, Ida-Tallinna Keskhaigla jaoks oli 2013. aasta taas rikkalik – ilmale aidati 3 731 last, neist 73 paari kaksikuid ja ühed kolmikud, seega toimus kokku 3 655 sündi. Enneaegselt sündisid 2013. aastal 291 beebit. Tänavu jaanuaris on sündinud juba 16 last rohkem kui mullu samas kuus.

Naistekliiniku juhi dr. Lee Tammemäe sõnul on sünnitamine värskelt renoveeritud sünnitusosakonnas naistele möödunud aastast veelgi mugavam. 

„2013. aastal renoveeriti 17 perepalatit, kus sünnijärgselt saavad oma lapsega ühiselt aega veeta nii ema kui isa ja teised pereliikmed kuni beebi on valmis koju minema.  Haiglas oleku vältel on perele toeks ämmaemandad, lastearst ja imetamisnõustajad, et noor ema ja vastsündinu teineteisega kohaneksid ja imetamine hästi sujuks,“ selgitab dr. Tammemäe. 

Ida-Tallinna Keskhaiglas on tagatud ööpäevaringne abi kõikidele rasedatele ja sünnitajatele, samuti saavad vältimatu günekoloogilise murega pöörduda erakorralise abi saamiseks kõik naised. 

Kui laps on tulnud ilmale enneaegselt, on perele tagatud tõhus ja kaasaegne neonatoloogiline abi. Enneaegsete vastsündinute palatis on kasutusel tipptasemel tehnoloogia, sh monitorjälgimine, veenikaudne toitmine ja hingamissüsteemi abivahendid. Seda täiendavad nn känguru särgid, millega saab ema turvaliselt habrast vastsündinut hooldada. 

„Võtsime esimestena Eestis kasutusele spetsiaalsed kängurusärgid, millega saame edukalt ja turvaliselt känguruhooldust rakendada ka neil lastel, kes on monitorjälgimisel, saavad veenikaudset toitmist või vajavad hingamisaparatuuri. Samal ajal kui tervishoiutöötajad jälgivad lapse seisundit, saab ema või isa end känguruhoolduses mugavalt täielikult lapsele pühendada,“ selgitab ämmaemandusjuht Vivian Arusaar. 

Enneaegsele imikule on kõige olulisem turvaline ja stabiilne keskkond, ema lähedus ja emapiim.  Kui sünnitajal pole rinnapiima veel tekkinud, antakse enneaegsele vastsündinule doonorite emapiima, et vältida ohtlikku soolepõletikku ja teisi terviseriske niigi hapral imikul. Doonorid ja emapiim on kontrollitud.

„Paraku ei õnnestu kõikidel emadel oma beebidele piisavalt rinnapiima pakkuda, sagedamini ei jätku rinnapiima just „liiga vara“, enne 32. rasedusnädalat sündinud laste emadel.  Enneaegse vastsündinu soolestiku eripära arvestades võib kunsttoit olla väikesele organismile liiga koormav ning paremate ravitulemuste saamiseks tuleks võimalusel eelistada doonorrinnapiima, mille kogumine, töötlemine ja hoiustamine toimub emapiimapangas. Oleme tänulikud kõigile doonoritele ja tervitame uusi emasid oma piima annetama.  Sellest sõltub imeväikeste ilmakodanike elu,“ sõnab dr. Tammemäe.

Ida-Tallinna Keskhaigla neonatoloogia osakonnas asub Baltimaade ainus emapiimapank, mis varustab mitmeid teisi Eesti haiglaid, mistõttu võtab osakond pidevalt vastu uusi doonoreid. Rinnapiima annetamine toimub tasuta ning doonoreid on tänaseks nii haigla enda sünnitajate seast kui ka mujalt. Huvilised saavad võtta ühendust emapiimapanga nõustajatega telefonil 620 7188. Täpsemad juhised on kirjas ka kodulehel.  Aastatepikkust tööd rinnaga toitmise edendamisel ja laste heaks tehtu eest on tunnustatud haiglat UNICEF-i „Beebisõbraliku Haigla” tiitli ning sünnitusosakonda 2012.a Sinilinnu aastapreemiaga.

Alates 2014.a augustist, mil jõustub kodussünnitust reguleeriv seadus, on kodus sünnitamist planeerivale perele toeks ka Ida- Tallinna Keskhaigla ämmaemandad. 

„Teeme seda selleks, et  lapse ilmale toomisel loomulikus keskkonnas – oma enda kodus, oleks sünnitajatele tagatud tähelepanu ja mõistmine, aga ka igati professionaalne abi ning võimalus sünnitada iseenda väärtusi järgides. Otsus kodussünnitamise kasuks tuleb teha hoolikalt ja läbimõeldult,“ sõnab Arusaar.

Kodusünnituse teenust saab osutada ainult neile, kelle raseduse kulg on olnud komplikatsioonideta ja on alust arvata, et eesseisev sünnitus on madala riskiga. Selleks on vajalik eelnev ämmaemanda nõustamine, mille käigus koostatakse sünnitaja soove arvestav sünnitusplaan ning selgitatakse võimalikke kodus sünnitamisega kaasnevaid ohte.  Lisateave uue teenuse kohta ilmub peagi haigla kodulehele.

Ida-Tallinna Keskhaiglast

Eesti vanim, 1785. aastal asutatud Ida-Tallinna Keskhaigla on inimesekeskne terviseasutus, mis oma professionaalse tegevusega mõjutab positiivselt Eesti elanikkonna tervist, tervishoiuteenuse kättesaadavust ning on Eesti tervishoiu uuenduste eeskäijaks. Ida-Tallinna Keskhaigla hõlmab  7 iseseisvat kliinikut – Diagnostikakliinik, Sisekliinik, Silmakliinik, Naistekliinik, Kirurgiakliinik, Taastusravikliinikja Hooldusravikliinik. Kliinikute all tegutsevad kitsamalt erialale spetsialiseerunud keskused ja osakonnad. Ida-Tallinna Keskhaigla koosseisu kuluvad ka Tallinna Diagnostikakeskus ja Loksa Üksus.  2013. aastal toimus haiglas üle poole miljoni arsti vastuvõtu ja sooritati enam kui 1,6 miljonit protseduuri, üle 20 600 statsionaarse operatsiooni ja ligi 10 500 päevaravi pisioperatsiooni.  Ida-Tallinna Keskhaiglas töötab 2340 inimest.

 

Tagasi