Ida-Tallinna Keskhaigla tähistas enneaegse sünni päeva ning tänas emapiimadoonoreid

18. november 2014

Ida-Tallinna Keskhaigla tähistas 17. novembril piduliku
koosviibimisega ülemaailmset enneaegse sünni päeva ning tänas ühtlasi emapiimadoonoreid, kes on 5 aasta jooksul annetanud meie emapiimapanka kokku üle 660 liitri rinnapiima.

Aastate jooksul on enneaegsete laste sündide arv jäänud samaks – see moodustab umbes 7-9% kõikidest elusalt sündinud lastest.

Enneaegse sünni päeva eesmärgiks on enneaegselt sündinud laste, nende vanemate ja lähedaste toetamine, nende murede, probleemide ning vajaduste teadvustamine ühiskonnas ning lahenduste leidmine.

Ida-Tallinna Keskhaiglas tähistasime ülemaailmset enneaegse sünni päeva esimest aastat. ITK ja MTÜ Enneaegsed Lapsed kutsusid pidupäevaks Nele-Liis Vaiksoo ja Uku Suviste kontserti nautima enneaegsete laste vanemad, meditsiinitöötajad, lapsevanemad, kes viibivad haiglas oma lapse haiguse tõttu ning rinnapiima doonorid, kellel endal on olnud enneaegne laps. Tervitussõnad lausus juhatuse esimees Ralf Allikvee, tänuloengu pidas neonatoloogia osakonna juhataja Annika Tiit ning sõna võttis MTÜ Enneaegsed Lapsed esindaja. Vahetasime muljeid, meenutusi, samuti rõõmustasime edusammude üle.

Ühtlasi oli üritus tänuavaldus emapiimapanga doonoritele. Meie haiglas paikneval Baltikumi ainsal emapiimapangal on igal aastal umbes 30 doonorit, eelmisel aastal annetati 220 liitrit rinnapiima. Sel aastal täitus emapiimapangal 5 tegutsemisaastat.

Neonatoloogia osakonna juhataja Annika Tiit kinnitas, et tänulik ollakse iga koguse eest, sest näiteks 1 kg kaaluv pisike sööb esimesel elupäeval vaid 10 ml ehk 1 ml korraga. „Kogu maailmas on see nii, et igas keskuses, kus ravitakse väga väikeseid enneaegseid beebisid, kasutatakse nende toitmiseks esimestel päevadel vajadusel doonori rinnapiima. ITK on loonud meil sündinud lastele Baltikumis ainsana selle suurepärase võimaluse ning oleme selle üle uhked. Soodustame just emapiimaga toitmist ning on heameel tõdeda, et 86,6% enneaegsetest lastest saab haiglast koju pääsedes just emapiima,“ rõõmustas pidupäeval emapiimapanka juhtiv Annika Tiit.

 

Kadri Penjam
Kommunikatsioonispetsialist

  

Tagasi