Eesnäärmevähi ravivõimalused järjest paranevad

28. november 2014

Uroloogid ja onkoloogid jagasid kogemusi eesnäärmevähi uute efektiivsete ravivõimaluste üle.

Juba aastast 2009 on eesnäärmevähk Eesti meeste hulgas levinuim vähivorm ja esmajuhtumite arv kasvab kogu maailmas, vahendas "Aktuaalne kaamera". Teadaolevalt on Eestis 10 000 eesnäärmevähi haiget.

Arstid kinnitavad, et tänu uue põlvkonna ravimitele saab tihti ka juba kaugele arenenud eesnäärmevähist rääkida kui kroonilisest haigusest, millega on võimalik elada pikki aastaid. Eesnäärmevähi varajaseks avastamiseks piisab kindlaid vähimarkereid määravast vereproovist.

"Tähtis on vanus. Sihtgrupi vanus on 50-65, kellel tuleks kasvõi alguses teha see baasanalüüs ära, et siis selle järgi edasi tõestada või jälgida, kas on võimalik, et see haigus areneb edasi, kas üldse areneb vähiks või nende hulgas on kõrge riskiga eesnäärmevähi haiged, keda on võimalik välja tuua üsna varajases staadiumis," rääkis Uroloogide seltsi juhatuse esimees, Ida-Tallinna Keskhaigla uroloogia osakonna juhataja Toomas Tamm.

Onkoloogide seltsi juhatuse liige, Ida-Tallinna Keskhaigla onkoloogiakeskuse juhataja Kristiina Ojamaa ütles, et eesnäärmevähk on alguses hormoontundlik. "Tema ravi on hormoonravi, kui ta on kaugele arenenud, mil kirurgilisest ja kiiritusravist paraku suurt abi ei ole," lausus ta.

"Paar aastat tagasi me teadsime, et mõne aja pärast saab see hormoontundlikkuse aeg läbi ja siis aitab ainult keemiaravi, aga nüüd puhuvad uued tuuled ja on tulnud uut tüüpi hormoonravimid, mis on äärmiselt efektiivsed ja kuna need on ka suukaudsed, siis on see äärmiselt mugav patsiendile ja ei sega eriti elu ka," tõi Ojamaa välja.

Vaata videoklippi: http://uudised.err.ee/v/eesti/9b7b195b-0524-4470-b6c7-5350950c26ad

 

Allikas: uudised.err.ee

Tagasi