Tüütu ja valus külaline - põiepõletik

8. oktoober 2014

Põiepõletik tabab enamasti naisi ning kipub kallale tulema just sügiseti. Haigus on küll väga ebamugav, kuid enamasti lihtsalt ravitav, ütleb Ida-Tallinna Keskhaigla uroloogiaosakonna juhataja Toomas Tamm. Päris külmetushaiguseks ei saa põiepõletikku siiski liigitada, kuid see kipub inimesi kiusama siis, kui ilmastik muutub ja organism pole veel uute tingimustega koha­nenud - tihtipeale sügiseti.

Enamasti on põiepõletiku te­kitajaks soolekepike Escherichia coli. Põiepõletiku samaseid sümp­tomeid on paljud naised kogenud ka seksuaalse aktiivsuse muutu­sega seoses - pärast kirglikke öid tekkinud haigust nimetatak­se mõnel pool lausa mesinädala­te haiguseks (honeymoon cystitis). Tamme sõnul ongi see tegelikult tavaline põiepõletik, sest iga vahekorra käigus tekib mikrotraumasid ning sealtkaudu satuvad mikroobid naise kuseteedesse, kus soodsatel tingimustel võibki tekkida põiepõletik «See prob­leem võib esineda ka siis, kui mõlemad partnerid on täiesti terved inimesed,» ütleb uroloog.

Põiepõletiku peamised tun­nused on urineerimisraskused - urineerimine muutub valuli­kuks, tualetis tuleb käia tihti ja eriti valus on urineerimise lõpp.

Tamm ütleb, et tavaliselt algab haigus hommikuti, sest öösel on mikroobid saanud põies ra­hulikult paljuneda. Iseloomulik on veel seegi, et haigus areneb ülikiiresti - juba paari tunniga on võimalik väga haigeks jää­da. Palavikku reeglina põiepõ­letikuga ei kaasne, kuid esimes­tel päevadel võib uriin olla ve­rine. «Sellest kõigest ei maksa ehmuda, sest tegelikult on põie­põletik kergesti diagnoositav ja ravitav,» ütleb Tamm.

Soovitus on kõigepealt proo­vida haigusest koduste vahendi­tega jagu saada. Kõige esimene ra­vim on rohke vee või tee joomi­ne, et bakterid lihtsalt kuseteedest välja loputada. Soovitatakse juua ka jõhvika- või granaatõunamahla, samuti leesika-, pohla- või kaseleheteed. Apteekides leidub spetsiaalset põieteed, samuti ai­tavad Tamme sõnul alguses häs­ti käsimüügiravimid nagu Urosept, Urinal vms.

Tamme sõnul peaks koduseid vahendeid tarvitades haigus paari päevaga järele andma, ent kui on näha, et tõbi ägeneb, tuleks pöör­duda perearsti poole, kes määrab juba vastavad antibiootikumid. Neid võttes taandub haigus üld­juhul paari päevaga.

Arsti poole tuleb kohe pöör­duda ka siis, kui põiepõletiku­le lisandub palavik, sest see võib olla märk, et mikroobid on jõudnud neeruvaagnatesse ja tekitanud seal neeruvaagnapõletiku. Diagnoosi neeruvaagnapõletikule kinnitab uriinianalüüs ning raviks on anti­biootikumid. Neeruvaagnapõletikust paranemine võtab aega mitu nädalat. Üldjuhul on nii, et neeruvaagnapõletikule eel­neb põiepõletik.

 

Allikas: Postimees

Tagasi