Kiuslik küüneseen

8. oktoober 2014

Küüneseen on tüütu haigus, mis võib ravimata jätmise korral levida ka teistele kehaosadele. Selle probleemiga tuleks hakata tegelema esimesel võimalusel.

Küüneseen ehk onühhomükoos on seeninfektsioonist tingitud nakkuslik küüneplaadi kahjus­tus, mille tõttu küüned muudavad oma värvust ja võivad pakseneda," ütleb Ida-Tallinna Keskhaigla dermatoveneroloog ja vanemarst dr Pille Konno. "Küüneseene tekitajateks on nakkuslikud see­ned, mis võivad peale küünte kahjustada ka nahka ja juukseid."

Mis küüneseent tekitab?

"Enamasti saabki küüneseen alguse ravi­mata seeninfektsioonist jalgadel (varvas­te vahel, taldadel). Eestis sagedasemad küüneseene tekitajad on antropofiilsed dermatofüüdid, näiteks Trichophyton rubrum, Epidermophyton floccosum jne. Küüneseent võivad põhjusta­da ka pärmseened, näiteks Candida albicans. Võib aga esineda ka segainfektsioone, kus tekitajateks on dermatofüüt kombinatsioonis hallitusseentega (näiteks Scopulariopsia brevicaulis, Aspergillus jne)," loetleb doktor Konno küüneseene põhjustajaid.

Haigestuda võib nii üks kui ka mitu küünt, sagedamini suure ja väikese varba küüned. "Enamasti algab küüneseen var­baküüne vabast servast (ülevalt poolt), küüneplaat pakseneb, muutub kolla­kaks või hallikaks, vabast servast rabe­daks ja sakiliseks. Haigustekitaja lõplik tuvastamine toimub aga laboris - kah­justunud küünest võetakse proov ja saa­detakse uurimiseks," ütleb Konno.

Nakatumise põhjused

Haiguse tekitaja on seendermatofüüt. Haiguse teket soodustavad soe ja niis­ke keskkond, aga ka eelnevad küünevigastused või mikrotraumad küünte piir­konnas. Haiguse teket soodustavad:

  • higistamine,
  • suurenenud õhuniiskus ja keskkon­na kõrge temperatuur,
  • umbsed jalanõud, mitteadekvaatne hügieen,
  • organismi immuunsuse langus, immuunsupressioon,
  • suhkruhaigus,
  • pikaajaline hormoonravi,
  • halb jalgade või käte verevarustus,
  • küünetrauma.

Küüneseen vajab ravi

"Kui küünekahjustus on tõepoolest seentest tingitud ning kui on teada seen­haiguse tekitaja ja ravim, millele see teie­taja allub, on võimalik küüneseenest lõp­likult lahti saada," kinnitab Konno. Enne ravimitega sekkumist soovitab dok­tor paksenenud küüneplaadi ühekord­se viiliga maha lihvida - küüneseenest kahjustunud küüs on surnud ja pude­neb viilides lihtsalt ära. "Varvaste vahel ja talla all sobib kasutada lokaalseid käsimüügis saada­vaid seenevastaseid vedelikke või seerumeid. Soovitatav on ka jalanõud desinfitseerida. Küüne raviks kasutatakse süsteemseid antimükootilisi ehk seenevasta­seid preparaate, neid on väga eri­nevaid ja neid väljastatakse ret­septi alusel."

Mis juhtub siis, kui küüneseent ei ravita? Konno ütleb, et küüneseen spontaanselt ei parane ehk ilma ravita küünemuutus ei taan­du, vaid progresseerub. "Esineb ka muid küüneplaati kahjustavaid haigusi, mille korral ei ole vaja ravimitega sek­kuda ja küüs paraneb ajaga, kuigi tuleks vältida traumasid. Sel juhul ei ole aga tegemist küüneseenega. Alati tuleb lähtuda ka sellest, et küüneseene raviga ei kahjustataks inime­se organismi kui tervikut."

Ravimata seenhaigus võib levi­da ka teistele kehaosadele, näiteks kubemepiirkonda. Samuti levitab nakatanu haigustekitajaid ümb­ritsevasse keskkonda, ohustades sellega oma pereliikmeid, lähe­dasi, tuttavaid ja näiteks ühiseid duširuume kasutavaid inimesi.

Kuidas seeninfektsiooni vältida?

  • Ära kasuta võõraid jalanõusid (rulluiske, suusasaapaid, bowlingu-jalanõusid jne).
  • Võimalusel viska vanad jalanõud ära. Vanades jalanõudes võib jääda püsima seente reservuaar, mis on uue infekt­siooni allikas. Alternatiiv on osta uued sisetallad.
  • Ära kasuta võõraid rätikuid ja hügieeni-tarbeid.
  • Ära käi paljajalu üldkasutatavates niiske­tes ruumides (spaad, veepargid, saunad, spordikeskuste duširuumid).
  • Seeneeosed võivad duširuumide vaipa­des ja vannimattides säilida pikka aega. Nii on soovitatav neid küüneseene tekki­misel kas pesta kõrge temperatuuriga või soetada uued.
  • Pese jalgu iga päev. Pärast pesemist kui­vata hoolikalt nii jalad kui ka varbavahed.
  • Kui on haigustekitajatega kokkupuute kahtlus, pihusta jalgadele apteegi käsi-müügist saadavaid desinfektsioonivahendeid.
  • Hoia varbaküüned lühikesed, pika küüne alla on seenel lihtsam pesa teha (eriti kunstküüne alla).
  • Jälgi, et pediküürikabinettides kasutataks lihvimiseks ühekordseid töövahendeid

 

Allikas: Naised

Tagasi