Eesti vanim sünnitusmaja tähistas reedel 210. juubelit

10. oktoober 2014

1804. aastal Priihospidalist alguse saanud Ida-Tallinna Keskhaigla sünnitusmaja tähistas reedel 210. juubelit. 6 voodikohaga sünnitusosakonnast alguse saanud haiglas nägi ilmavalgust eelmisel aastal 3731 last.

Keskhaigla sünnitusmaja näol on tegupikaajalist traditsiooni ja põlvkondade järjepidevust kandva asutusega, kus on sünnitanud vanaema ja ema ning tänane sünnitaja kuulub juba kolmandasse põlvkonda. Siin hoolitakse patsientidest ja kolleegidest, investeeritakse teadmistesse ja oskustesse ning püütakse leida parimad lahendused probleemidele. Inimlik, siiras suhtumine tekitab patsientides turvatunnet ning toob nad siia tagasi. Selle tõestuseks on, et käesoleva aasta üheksa kuuga on siinsed ämmaemandad abiks olnud 168 sünnituse juures enam kui eelmisel aastal.

„On hea olla tunnistajaks sellele, et täna, 210 aastat hiljem on sünnitusosakonna kliinilise töö kvaliteedi näitajad võrreldavad Euroopa juhtivate kõrge sünnitusabi tasemega riikide näitajatega. Käsikäes tipptehnoloogiliste lahenduste ja inimliku hoolivusega püüame luua sünnikogemust, mis on täis rõõmu, heaolu, turvalisust ja rahu,“ kinnitab naistekliiniku pikaaegne juhataja dr Lee Tammemäe.

Sünnitusmaja ämmaemandusjuht Vivian Arusaar lisab, et Keskhaigla sünnitusmajas peetakse väärtuseks julgust teha asju uuendusmeelselt ja pisut eriliselt, mis loob naistekliiniku omanäolisuse ja isikupära. „Olla korraga innovaatiline ja edukas – see ei peagi kerge olema. Oluline on, et pühendumus ja armastus töö vastu saaks väljendatud nii, et see ka patsientidele märkamata ei jääks. Oleme patsiendi ja tema pere kõrval selleks, et luua turvatunnet ning teda oma teadmiste ja oskustega abistada.“

Ida-Tallinna Keskhaigla sünnitusmajas peetakse oluliseks ema-lapse läheduskontakti toetamist ning tuginedes Põhjamaade heale kogemusele, aidatakse alustada imetamist sünnituse järel võimalikult vara. Ka nendele lastele on mõeldud, kes liiga vara ilmavalgust näevad. Nende sündinute parimale elu algusele aitab kaasa 2010. aastal loodud Eesti ainus emapiimapank.   

 

Kadri Penjam
Kommunikatsioonispetsialist

Tagasi