Toimus veenilaiendite ravile keskendunud workshop

31. juuli 2017

Ida-Tallinna Keskhaiglas toimus 27. ja 28. juulil veresoontekirurgia tööseminar, mille viis läbi kõrgelt hinnatud ja kogenud briti interventsionaalne radioloog dr David Beckett. Seminar keskendus eeskätt väikevaagna veenilaienditele ning selle raames teostati kokku kuus plaanilist protseduuri.

Südame- ja veresoonkonnahaigused on Eesti elanikkonna seas surmapõhjus number üks. Kuigi veenilaiendid võivad esmapilgul tunduda vaid kosmeetiline probleem, on tegemist siiski teatud määral elukvaliteeti halvendava haigusega.

Ida-Tallinna Keskhaigla veresoontekirurgi dr Veronika Palmiste sõnul näeb üha sagedamini patsiente, kelle jalavarikoos on saanud alguse väikevaagnast. „Neid keskusi, mis tegelevad igapäevaselt väikevaagna puudulike veenide sulgemisega ning nii jala kui ka lahkliha piirkonna veenikomude korrigeerimisega, on Euroopas vähe," sõnab ta. „Whiteley kliinik Inglismaal, kelle meeskonda kuulub ka meie külaline, interventsionaalne radioloog dr David Beckett on kindlasti üks nendest!" lisab dr Palmiste. 

Seminari haiglapoolse koordineerija, interventsionaalse kardioloogi dr Sulev Marguse hinnangul näitab säärase workshop'i toimumine ja nimeka arsti osalemine, et Ida-Tallinna Keskhaiglas on olemas parimad võimalikud vahendid ja tingimused, et ravida ka kõige keerulisemaid juhtumeid. „Olgu tegemist ateroskleroosi ehk arterite lupjumisega või pealtnäha lihtsate veenilaienditega, meie eesmärgiks on ikka ja alati hoida ära suuremad veresoontehaigusega kaasuvad riskid, säilitada patsiendi autonoomsus ning korrigeerida väliselt häirivad veenikomud," lausus dr Margus.

Seminaril ravitud patsientide näol on tegemist arstide poolt välja valitud ning oma nõusoleku andnud kroonilise alakõhuvalu ja ebatüüpiliste jalavarikoosidega patsientidega. See peaks andma usu ja lootuse ka teistele patsientidele Eestis, kes sarnaste probleemide küüsis vaevlevad.  

Tagasi