Onkoloogiakeskus tähistas 10. tegutsemisaastat

13. oktoober 2017

Tänavu möödus 10 aastat päevast, mil Ida-Tallinna Keskhaigla koosseisus asus tööle esimene onkoloog.

Ida-Tallinna Keskhaiglas alustati kasvajavastase süsteemse raviga 2007. aastal, mil II sisehaiguste osakonnaga liitus esimene onkoloog. 10 aastaga on haigla saanud suur kogemuste pagasi onkoloogiliste haigete ravimisel. Olulist rolli täidab siinjuures aga koostöö – koostöö erinevate haiglate, erialade, arstide ja õdede vahel.

Onkoloogiakeskuse juhataja dr Kristiina Ojamaa sõnul on nii konverentsi kui ka vähiravi üldiseks võtmesõnaks meeskonnatöö. „Onkoloogiline haige satub ravi ajal väga paljude erinevate spetsialistide juurde. Vähiravi parima tulemuse puhul on oluline, et koostööd teeksid erinevad haiglad, erialad, arstid ja õed,ˮ selgitab dr Ojamaa. Ta toob välja, et Ida-Tallinna Keskhaiglal on olnud vähiravis väga hea koostöö nii Põhja-Eesti Regionaalhaigla kui ka Lääne-Tallinna Keskhaiglaga.

Mustpeade Majas toimunud sünnipäevakonverentsil käsitleti haigusjuhtude analüüsi kaudu tänapäevaseid pahaloomulise kasvaja diagnostika- ja ravivõimalusi, koostöövajadust ning heideti pilk ka vähiravi tulevikku. Lisaks analüüsiti ja otsiti lahendusi küsimustele, mis vähihaigete ravis sageli vastuseta jäävad.

Tänases vähiravis peab dr Kristiina Ojamaa üheks suuremaks väljakutseks just inimeste teadlikkuse tõstmist. „Skriiningud ehk sõeluuringud on üks peamisi vähiennetusmeetodeid, eriti levinumate vähiliikide, nagu rinna-, emakakaela- ja jämesoolevähi, puhul, kuid paraku ei ole see inimeste teadvusse jõudnud,ˮ viitab dr Ojamaa inimeste passiivsusele skriiningutes osalemisel.

Vähi ennetamine ja varajane avastamine on võtmesõnad, millega raskest haigusest võitu saada. Selleks on Eestis käivitatud ka üleriigilised sõeluuringud. Kaasaegsed teadmised ja uuringud pahaloomuliste kasvajate tekkepõhjuste ja ennetamise kohta on tõestanud, et ligi 30% kõigist vähijuhtudest on välditavad.

Konverentsil esineti ettekannetega järgmistel teemadel:

Koostöö ja konkurents – Raul Rebane
Rinnavähi ravi kui meeskonnatöö – dr Anu Suurpalu
Rasedus, fertiilsus ja vähk – dr Helen Vahar
Eesnäärmevähi täpsem diagnoos ja efektiivsem ravi – dr Katrin Kõdar
Kõhunäärmevähk, tsüstist vähini – dr Andre Trudnikov
Põletikuline soolehaigus ja soolevähk – dr Triin Remmel
Teadmised vähigeneetikast – dr Neeme Tõnisson
Kolm küsimust õdedele – Irina Soldatova, Dmitri Tsornõi
Pilk vähiravi tulevikku – prof Hele Everaus

Tagasi