Tähistame taas rinnaga toitmise nädalat

1. august 2016

Augusti esimesel nädalal tähistatakse solidaarselt maailmaga ka Ida-Tallinna Keskhaiglas rahvusvahelist rinnaga toitmise nädalat. Sel aastal tõstetakse läbi rinnaga toitmise nädala esile elu alguse olulisust, seda, kui tähtis on üksteist väärtustada ning hoolida maailmast, milles elame.

Ida-Tallinna Keskhaigla on pärjatud UNICEFi poolt 2008. aastal beebisõbraliku haigla tiitliga. Siinseid ämmaemandaid on tunnustatud mitmel korral Aasta Ämmaemanda tiitliga ning värsketel emadel on võimalik pöörduda tööpäeviti siin asuvasse imetamise nõustamise kabinetti.

ITK Sünnitusmajas ollakse eelkõige loomuliku toitmise pooldajad. Rinnapiim on lapsele parim ning aitab tal kasvada ja jõudu koguda, tugevdades samas immuunsüsteemi. Imetamine on ka naise tervisele hea, aidates vähendada rinnanäärme vähi, diabeedi ja südame-veresoonkonnahaiguste riski.

“Imetamise puhul pole tegemist ainult lapse toitmisega. Kõik see, mis rinnapiima ja ema-lapse lähedusega tekib, valmistab last kõige paremini ja igakülgsemalt eluks ette,” räägib ämmaemand ja imetamise nõustamise juht Ada Vahtrik. “Kui suhtuda imetamisse ainult kui söömisse, võtab tihti võimust kunsttoidu pakkujate võidujooks.” Teaduslikult on tõestatud fakt, et olgu kunsttoit ükskõik kui hea, ei saa see kunagi olla võrdne rinnapiima ja imetamisega. Suhtumise muutumine ja prioriteetide paikapanemine peab olema pidevas koostöös perede ja meedikute vahel. Rahvusvahelisel rinnapiimanädalal tuletab imetamisest kõnelemine meile kõigile taas meelde tegelikke prioriteete tervislikeks valikuteks elu algusest peale,” nendib Ada Vahtrik.

Rinnaga toitmise olulisuse väärtustamiseks on Ida-Tallinna Keskhaiglas võimalik augustikuu jooksul osaleda tasuta nii eesti- kui venekeelsetes imetamise alast teavet edasi andvates perekooli loengutes. ITK-s paikneb samuti Baltikumi ainus emapiimapank, mis on tegutsenud juba 6 aastat.

Ka ITK ämmaemandusjuht Vivian Arusaar rõõmustab selle üle, et Eesti naised soovivad ja püüavad toita oma lapsi rinnaga võimalikult kaua – see toetab ema-lapse kiindumussuhete kujunemist ning mõjub hästi mõlema tervisele. „Tähistame rahvusvahelist rinnaga toitmise nädalat juba mitmendat aastat. Heameelt teeb, et järjest enam Eesti emasid peavad oluliseks rinnaga toitmist ning on sageli ka innukad kogemuste jagajad teiste noorte emadega. Edukale imetamisele luuakse algus juba lapseootuse ajal ning sündimise hetkel - just seetõttu oleme mitmendat aastat selle nädala raames püüdnud oma patsiente ja nende peresid millegi toredaga üllatada,“ kutsub ämmaemandusjuht naisi osalema imetamisalast teavet edasi andvates loengutes.

Tagasi