Kolleegid Artur Klettist: tubli töö ei jää märkamata

8. veebruar 2016

Ida-Tallinna Keskhaigla oftalmoloog Artur Klett on üks neljast Eesti arstist, kes pälvisid sel aastal presidendilt Punase Risti teenetemärgi.

Ida-Tallinna Keskhaigla juhatuse esimees Ralf Allikvee ütles, et Artur Klettil on olnud tähtis roll haigla silmakliiniku edasi arendamisel rahvusvaheliseks keskuseks. „Tema juhtimisel püsib silmakliinik konkurentsis Euroopa tippkliinikutega, areneme pidevalt ja pakume patsientidele üha paremaid ravitingimusi,“ jagas Allikvee kiidusõnu.

Kolleegide hinnangul on Artur Klett nõudlik, samas innustav suunaja edasipürgijatele, sõbralik, hea ja sooja südamega, väga hea kuulaja ja nõuandja.

„Silmakliiniku kollektiiv on väga uhke suure tunnustuse üle. Tunneme heameelt, et tema tubli töö ei jää märkamata ka teistele,“ ütles silmapolikliiniku juhataja Katrin Hannus.

Kolleegi sõnul on Artur Klettile südamelähedane innustamiseks ja edasiseks arenguks Sheila Grahami ütlus: „Võid saavutada kõik, mida iganes soovid, kui seda meeletult tahad“.

Abi on saanud üle 600 vähipatsiendi

Artur Klett asus ITK silmakliinikus tööle 1. augustil 1990. Ta tegeleb silma hallkae operatsioonide, oftalmoonkoloogia ja rekonstruktiivkirurgiaga. Silmakliiniku juhataja kohustusi täidab alates 2004. aasta 1. jaanuarist.

Tallinnast on 90ndate aastate lõpust saanud just tänu Artur Klettile kogu Baltikumi okuloplastilis-rekonstuktiivkirurgia ja oftalmo-onkoloogia keskus. Tänaseks on silmaonkoloogia keskuses opereeritud üle 600 erineva kasvajaga patsiendi. Enamik neist Lätist ja Leedust.

Doktor Klett on panustanud suure osa oma tööst sarvkestade siirdamise operatsioonidele ja uute operatsioonimeetodite rakendamisele. Tänaseks on ITK-s kokku tehtud üle 450 sarvkesta siirdamise.

Artur Klett kaitses 2009. aastal doktoritöö Saksamaal Rostocki ülikoolis tehissilma liikuvusest peale silma enukletasiooni ehk silmamuna eemaldust (improvement of the movement of artificial eye in enucleation surger).

Tõi rahvusvahelise tunnustuse

Tänu Artur Klettile tunnustas Euroopa oftalmoloogianõukogu EBO (European Board of Ophthalmology) 2011. aasta juunis Brüsselis Ida-Tallinna Keskhaigla silmakliinikut rahvusvahelise akrediteeringuga. Sellest ajast on Ida-Tallinna Keskhaigla silmakliinikul õpetava kliiniku staatus ja õigus koolitada Euroopa oftalmoloogia eriala spetsialiste, olles tol hetkel esimene Euroopa akrediteeringut omav kliinik Eestis. Tänaseks on seda külastanud kolleegid Ungarist, Lätist, Leedust, Valgevenest, Albaaniast, Ukrainast, Saksamaalt, Kongost ja Rootsist.

Tänu doktor Kletti organiseerimisele toimus 2012. aastal Euroopa okuloplastilise- ja rekonstruktiivkirurgia seltsi (ESOPRS) aastakongress Tallinnas. Haigla esindaja sõnul olid vastukajaks ainult kiidusõnad ja konverentsi tase, mida varem Euroopas kohatud ei oldud.

Taustaks:

President Toomas Hendrik Ilves kirjutas 4. veebruaril alla otsusele anda Eesti Vabariigi 98. sünnipäeva eel teenetemärgid tänuks inimestele, kelle pühendumus oma kutsetööle või kogukonnale on muutnud kogu Eesti paremaks.

„Teenetemärgid on tunnustus Eesti inimestele ja meie toetajatele välisriikides nende sihikindluse eest oma tegevuses ning lojaalsuses põhimõtetele, millele toetub kaasaegne Eesti – avatusele, demokraatiale, teadmistele, innovatsioonile,“ kirjutas president Ilves otsuse eessõnas.

Eesti Punase Risti teenetemärk antakse Eesti rahva huvides osutatud üldkasulike teenete eest ja elu päästmise eest. Nii mullu kui ka sel aastal pälvisid selle teiste hulgas ka neli arsti.

Allikas: Meditsiiniuudised

Tagasi