Suvised traumad - kes avitab?

4. juuni 2015

Ida-Tallinna Keskhaiglas asub haavaravikabinet, kus õde patsiente vastu võtab ning nende paranemise eest hoolt kannab.

ITKs tegutsevasse haavaravikabinetti on oodatud inimesed üle Eesti. Patsiente vastu võtva õe Jaanika Orava sõnul on siinne haavaravikabinet tegutsenud juba kuus aastat ning siia jõuavad patsiendid kas kirurgide, perearstide või erakorralise meditsiini osakonna saadetuna.

Tegelda tuleb mitmesuguste traumadega: on põletusest tekkinud haavu, kukkumisi, koerte puremisi, kuid ette on tulnud ka näiteks karuputke põletust ning tulistamishaava tohterdamist. Samas käivad kabinetis ka krooniliste haigustega patsiendid – näiteks diabeetikud –, kellel haiguse tüsistusena on tekkinud jalale tõsised haavandid.

Haavaravikabineti noorim patsient on olnud 13aastane, vanim 102. Jaanika Orava hinnangul pole suvisel ajal hädalisi, võrreldes ülejäänud aastaga, kuigi palju rohkem. Küll võib täheldada traumapatsientide arvu kasvu, sest inimesed reisivad, teevad enam maatööd, pingutavad üle. Ka on ka neid, kes suvisel ajal jätavad kompressioonsuka kandmise unarusse ning sellest lähtuvalt tekivad jalgadel probleemid.

Tihti tuleb lisaks haavandi ravimisele tegelda ka selle põhjuse väljaselgitamisega. Ka tuleb kaasa öelda õpetussõnu, kuidas kaugemal elav inimene ise kodustes tingimustes selle puhastamise ja sidumisega hakkama saab. Tuleb rääkida ja lohutadagi. Haavanditega kaasneb valu ja iseloomulik lõhn, mida lähedastel on raske taluda ning nõnda võib haavandi paranemine olla kurnav protsess ka toetavatele lähedastele.

Millal on aga tegu haava ning millal haavandiga? Haavaravikabineti õde selgitab, et kui trauma tagajärjel tekkinud haav ei ole 3–4 nädala jooksul paranenud, on tegu haavandiga. Täielikuks haavandi paranemiseks kulub keskmiselt 2,5–3 kuud, kuid arvestama peab kaasuvaid haigusi ning muud, mis võib haavandi paranemist aeglustada.

“Kui on tegu jalal asuva haavandiga, siis esimesel kohtumisel patsiendiga küsin, kas ta tunneb valu, võtan haavandist mikrobioloogilise külvi, katsun tema jalalt pulssi ning uurin kaasuvate haiguste, elustiiliharjumuste (suitsetamine) ja seniste ravimite kohta,” selgitab Jaanika Orav oma tööd. Lisades, et haava või haavandit käiakse puhastamas vastavalt vajadusele kas 1–2 päeva või 1–2 nädala tagant. Haavaravikabinetti tullakse haava puhastama, siduma, loputama ja õmblusi lahti võtma. Siia satutakse ka siis, kui õmblused peaksid mingil põhjusel lahti minema.

Igale patsiendile on eraldatud 20 minutit, ehk õde võtab iga päev vastu vähemalt 25 patsienti. Kuid abivajajaid võib olla ka rohkem. Siin kabinetis on iga minut arvel ning haavaravikabineti õde peab olema hea inimesetundja. Jaanika Orava sõnul on eduka töö eelduseks hea meeskonnatöö. Koostööd tehakse kirurgide ning perearstidega, samuti on patsiendil võimalik vajadusel organiseerida koduõe vastuvõtt. Seda, et Ida-Tallinna Keskhaiglas paikneb haavaravikabinet ning õde võtab seal vastu, peab ta just meeskonnatöö tulemuseks.

Allikas: Maaleht

Tagasi