Naiste intiimpiirkond nõuab üleminekueas tarka hoolitsust

5. mai 2015

Viiekümnendates eluaastates hakkab muutuma naise hormonaalne tasakaal. Sellega seoses võivad kaasneda mitmed mured intiimpiirkonnas, naiste intiimhügieeni eripära sel perioodil on seotud vaevuste leevendamise ja ennetamisega.

Ida-Tallinna Keskhaiglaämmaemanda Leili Pärnpuu sõnul hakkavad üleminekuea vaevused naisi kimbutama keskmiselt 48-52 eluaasta saabudes. Sel ajal hakkab organismis vähenema östrogeeni tootmine, menstruatsioonid muutuvad ebaregulaarseks ja kaovad, naise nahk muutub õhemaks, kuivemaks, tundlikumaks ning kaotab elastsuse.

Hoidu liiga sagedasest pesemisest

Östrogeenipuudus võib intiimpiirkonnas tekitada sügelust, kipitust, kuivust ning valulikkust suguühtes. Kõigest sellest tulenevalt suureneb oht põletike tekkeks limaskestadel ja tupes, üleminekueas ollakse vastuvõtlikumad ka kuseteede haigustele.

Seetõttu muutub intiimhügieen üleminekueas senisest veelgi tähtsamaks ning nõuab tarka tegutsemist. Ämmaemanda sõnul saab ise leida vaevustele leevendust, valides igapäevaseks pesemiseks sobivad vahendid. Apteekides müügil olevad intiimpiirkonna jaoks mõeldud tooted on loodud tupele sobiva pH-tasemega, need puhastavad õrnalt ja rahustavad nahka, soodustades nii heade bakterite kaitsevõimet ning aidates kaitsta tundlikku piirkonda põletike eest. Küll aga tasub meeles pidada, et pesta ei tasuks liiga tihti, see kuivatab intiimpiirkonda.

Tupe kuivuse korral soovitab ämmaemand kasutada spetsiaalseid niisutavaid kreeme. Need on hormoonivabad, kuid leevendavad kuivusest tingitud ärritusnähte.

Retsepti alusel on võimalik osta ka hormoone sisaldavaid kreeme, mis on vajalikud tõsisemate vaevuste korral. Arstiga tasub nõu pidada, kui intiimpiirkonnas on ebameeldiv kipitav, sügelev või siis põletikuline tunne. Arst kirjutabki sel juhul välja retsepti sobivale östrogeeni sisaldavale kreemile või tupekuulikesele. Lisaks võivad üleminekueas naisi kimbutada tupekuivuse tõttu intiimvahekorra tundlikkus ja valulikkus. Nende vaevuste puhul saab abi libestitest ja kreemidest, mis aitavad kaitsta tupe limaskesta.

Sobiv aluspesu ja õige toitumine

Ämmaemanda sõnul tasub üleminekueas kindlasti pöörata tähelepanu oma toitumisele, sest ka liigne magusasöömine võib tekitada ebamugavat sügelustunnet. Äärmiselt oluline on immuunsuse tõstmine ja mitmekesine kaltsiumisisaldusega toiduvalik.

Õige aluspesu on samuti tähtis, igapäevaseks kandmiseks on sobivaim puuvillane pesu. Kindlasti ei soovita kanda stringe, ka igapäevane pesukaitsmete kandmine soodustab probleeme intiimpiirkonnas.

Samuti märgib ämmaemand, et ujulates ja veekeskustes olev kloorine vesi võib üleminekueas naiste intiimpiirkonda ärritada. Selle vältimiseks on soovitatav kiirelt ujumisriided vahetada, end pesta ja kreemitada.

Tõsisemate intiimpiirkonna vaevuste korral saab abi hormoonasendusravist, mis tõstab tupe limaskesta niiskust, aitab vähendada probleeme intiimvahekorras, vältida kusepõieinfektioone ning toetab ka närvisüsteemi ehk aitab parandada elukvaliteeti üldse.

«Üleminekueas tekkivate ebameeldivate muutustega ei pea leppima - nende leevendamiseks saab abi,» julgustab Pärnpuu naisi, keda intiimpiirkonna vaevused kimbutavad, abi otsima.
 

Intiimhügieeni reeglid üleminekueas

• Lähtu pH-tasakaalu säilitamisest, lisa intiimpiirkonnale niiskust spetsiaalsete kreemidega.

• Kanna sobivat pesu: eelista puuvillast, väldi stringe.

• Ära kanna pesukaitsmeid.

• Pesu pese allergiavabade pesupulbrite ja loputusvahenditega.

• Tualetis eelista pehmet, lõhnastamata tualettpaberit.

 

Allikas: Õhtuleht

 

Tagasi