Kutsume elanikke südame tervise eest hoolt kandma

20. aprill 2015

Ida-Tallinna Keskhaiglas toimuvad sel nädalal mitmed loengud-mõõtmised, mis aitavad parandada elanikkonna ja töötajate terviseteadlikkust.

Esmaspäeval-teisipäeval saavad elanikud Magdaleena üksuse suures saalis lasta kontrollida veresuhkru, vererõhu ja kolesterooli näitajaid ning kuulata loenguid südame tervisest.

 „Südamehaigustele riskile tasub hakata  mõtlema meestel alates 40-ndast eluaastast ja naistel alates 50-ndast eluaastast või menopausi tekkimisest. Infarktiennetuses töötab reegel, et 50% surmadest saame vältida riskifaktorite mõjutamisega ja 50% õigete ravimite püsiva ja sihipärase kasutamisega,“ kutsub ITK südamekeskuse juhataja dr Tiina Uuetoa üles õigeaegselt oma südame eest hoolt kandma.

Dr Uuetoa sõnul on eestlane mitme riskifaktoriga patsient – korraga esinevad nii vererõhuprobleemid, suitsetamine, ülekaal kui ka muud terviseprobleemid. Siinkohal on oma osa nii elanike igapäevakäitumisel kui elustiilivalikul. Südameprobleemide ennetamiseks või  leevendamiseks saab igaüks teha ära mõndagi – toituda tervislikult, liikuda piisavalt ning haigusriski tekkimisel kindlasti järgida hoolikalt arsti poolt määratud raviplaani.

Südame-ja veresoonkonnahaigustesse sureb meie kontinendil 42% meestest ja 51% naistest.
Aastas diagnoositakse Eestis umbes 3000 infarkti. Eesti Haigekassa andmetel diagnoositi näiteks 2012. aastal kõrgvererõhktõbi esimest korda elus 9307 inimesel.

 

Kadri Penjam
Kommunikatsioonispetsialist

Tagasi