Ida-Tallinna Keskhaigla naistekliinik saates Hooaeg

6. veebruar 2015

Sel laupäeval, 07. veebruaril kell 10.45 on Kanal2 naiste tervise, ilu ja moeteemadel rääkivas saates Hooaeg Ida-Tallinna Keskhaigla arst Marie Abel.

Juttu tuleb PAP analüüsist ning selle tähtsusest emakakaelavähi ennetamisel.

Testi saab anda nii günekoloogi kui ämmaemandat külastades ning vabu aegu leidub juba nädala-paari jooksul. Marie Abeli sõnul peaksid end vähemalt paari-kolme aasta jooksul korra kontrollida laskma naised vanuses 30-55, kuid ka nooremad ja vanemad naised võiksid end regulaarselt näitamas käia. Tagasiside saabub juba mõne nädala pärast ning annab südamerahu, et kõik on korras või siis aitab rakumuutustele varakult jälile saada.

Tegemist on väga lihtsa ja valutu protseduuriga, kus spaatliga võetakse emakakaela pealmiselt rakukihilt proov. Protseduur võtab aega paar-kolm minutit ning on enamasti valutu.

„Kindlasti ootame naisi senisest aktiivsemalt PAP analüüsile, sest võrreldes Skandinaaviamaadega, kus 80% naistest käib end skriiningu raames testimas, on Eesti naiste 20% nukker statistika. Igal aastal haigestub ligi 200 naist emakakaelavähki, mis on üsnagi mõtlemapanev number. Kindlasti rõhutaksin, ka HPV viiruse vastu vaktsineerimine ei tähenda seda, et PAP analüüsi andmas käima ei peaks,“ lisab arst.

Haigekassa poolt kutsutakse sel aastal emakakaelavähi sõeluuringule ravikindlustatud naised, kes on sündinud aastatel 1960, 1965, 1970, 1975, 1980 ja 1985.

Loomulikult on kontrolli oodatud ka ülejäänud naised, eriti vanuses 30-55.

Kõige lihtsam on end uuringule registreerida, helistades lühinumbril 1900.

  

Tagasi