Haigla arstkond tegeleb diabeetikute heaolu nimel meeskonnana

9. november 2015

Kuigi novembrit tähistatakse rahvusvahelise diabeedikuuna, on tegemist haigusega, millele tuleb tähelepanu pöörata aastaringselt. Ida-Tallinna Keskhaigla arstkond on juba aastaid ühendanud jõud diabeetikute parimate  ravitulemuste saavutamise nimel.

2014. aastal tehti Ida-Tallinna Keskhaigla endokrinoloogiakeskuses 15 914 arsti visiiti ja 3904 õe visiiti. Haiglaravi pakkusime 464-le patsiendile, neist 229 olid 2 tüüpi diabeediga patsiendid ja ülejäänud 1 tüüpi diabeediga patsiendid.

Siinses endokrinoloogiakeskuses on diabeetikutel võimalik saada konsultatsiooni ning õpetust haigusega elamiseks nii arstide kui diabeediõe vastuvõtul. Polikliiniku osas paiknev diabeetikutele mõeldud jalaravikabinet pakub tõhusat abi jalgade eest hoolitsemisel ning on ravikindlustatud diabeetikutele saatekirja alusel tasuta. Abi ja toetust saavad ka need, kel rasedusaegne diabeet.

„Diabeedi levimus on plahvatuslikult suurenenud kogu maailmas ja Eesti pole siin erand. IDF (Rahvusvahelise Diabeedi Föderatsiooni) 2014. aasta andmed ütlevad, et diabeeti põeb 387 miljonit inimest maakeral ehk keskmiselt 8,3% täiskasvanud elanikkonnast, prognoos aastaks 2035 on 592 miljonit diabeetikut. Lisaks arvatakse, et 179 miljonit inimest elavad diagnoosimata haigusega. Kahjuks ei ole tänasel päeval teada ühtegi riiki, kus diabeedi levimus langeks. Võlusõna, soovides selliste halbade prognooside nurjumist, võiks olla ennetus ja õigeaegne diagnostika. Haiguse ennetamises on oluline roll inimesel endal, perekonnal ja perearstil – esimeste ohumärkide ilmnemisel tuleks mõelda, mida ette võtta, et haiguse arengut pidurdada. Võimalusi on mitmeid – tervislikum toiduvalik, hoida end füüsiliselt aktiivsena, lõpetada suitsetamine, magada öötundidel piisavalt jne. Meie juurde jõuavad patsiendid aga siis, kui haigus on kaugele arenenud, tekkinud vaskulaarsed diabeedi kaugtüsistused, mis elukvaliteeti kõvasti alla viivad. Endokrinoloogiakeskuses püüame patsiente aidata, pakkudes neile parimat tänapäevast ravi ja jälgimsvõimalusi, õpetust paremaks toimetulekuks ja loodan, et südamerahu,” sõnab endokrinoloogiakeskuse juhataja dr Ülle Jakovlev.

Keskhaiglasse vastuvõtule pöörduvate diabeetikute jaoks on ühise meeskonnana toimiv arstkond võimalus saada parimat ravi kompaktselt ühes kohas. Haigus, mis nõuab ranget ravirežiimi järgimist ning pidevat koostööd erinevate erialade arstide ja õdedega, toob aja jooksul kaasa mitmeid tüsistusi ning patsientide kiireimaks aitamiseks on hea lahendus vajalike spetsialistide sujuv koostöö. Igapäevased on konsultatsioonid erinevate kliinikute arstide vahel, et lahendus patsiendi jaoks oleks parim, mida saame pakkuda.

Veresoontekirurg Veronika Palmiste sõnul on patsientide heaolu nimel jõud ühendanud lisaks endokrinoloogile silmade, neerude, veresoonte, südame ja erinevate taastumisprotsessidega tegelevad arstid-õed. Selleks, et olla kursis parimate ravivõimalustega, täiendatakse end ning tehakse koostööd kolleegidega nii kodu- kui välismaal. Näiteks on head suhted Rootsi Karolinska Ülikooli Haiglaga, kellega koos püütakse saada ülevaadet, kui palju täpselt Eestis aastas diabeedi tüsistusena patsiendid jala kaotavad ning kuidas seda kohutavat numbrit vähendada.

„Autonoomsus on üks inimõigustest. Jäsemete kaotus verevarustuse häire tõttu takistab autonoomsuse säilitamist – võimalust iseenda eest hoolitseda. Seetõttu on diabeedi puhul ka väike jalavill tähtis ning vajab kõrgendatud tähelepanu – on ju teada fakt, et sellest võib alguse saada gangreen,“ on dr Palmiste veresoontekirurgina rahul, et meeskonnana toimiv koostöö kolleegide vahel on pakkunud võimalust aidata ka keerulisemas olukorras olevaid diabeetikuid – kaasaegne ravi on aidanud päästa nii mõnegi jala amputeerimisest.

Ida-Tallinna Keskhaigla tähistas sel sügisel oma 230. tegutsemisaastat, mis annab aimu haigla kestvusest ja järjepidevusest.

 

Tagasi