Südamearst Rein Vahisalu: teen kõiki südamega!

26. oktoober 2015

Rein Vahisalu, keda ollakse harjunud nägema traditsiooniliselt südamearsti rollis, on mitmekülgne mees, kelle ampluaa ei piirdu vaid meditsiinivaldkonnaga. Tema sulest on ilmunud mitu raamatut, lisaks on ta kirglik spordiarmastaja, kel ette näidata diplomeid ja medaleid mitmelt alalt.

Juba varajasest noorusest on dr Rein Vahisalu sporti teinud ning pakkunud konkurentsi erinevatel maratonidel ja jooksudel osaledes – meeldejäävaim neist ehk mitmekordne osalemine Tervishoiutöötajate spartakiaadil. Samuti jooksud ümber Eesti tuntumate järvede – Viljandi, Ülemiste, Maardu.

Nagu dr Vahisalu ise oma sportlasekarjäärist rääkida armastab – „Meeldejäävam hetk meenub ühelt jooksult, kui asjaarmastajad – mina ja veel kolm tublit jooksjat: looduskaitseinspektor, miilits ja parteiametnik, omavahel mõõtu võtsime ning neljanda koha pärast rajal madistasime – oli meil huvitav ja pealtvaatajatel ka. Profid olid esikolmiku juba ära otsustanud, aga meie jaoks ei olnudki see esmatähtis."

Detailne treeningpäevik ja raamatud

Nagu töös, on Rein Vahisalu olnud põhjalik ja korrektne ka oma hobides. Tema käe all on valminud mitu raamatut – reisiraamat „Laevaarstina Antarktikas", ulmežanris „Viies kabinet", meditsiinist rääkiv „Süda võtab sõna" ning loomulikult ei saa üle ega ümber jalgpalliraamatust „Pikk tribling Londonist Pariisi".

„Laevaarstina Antarktikas" põhineb dr Vahisalu enda kogemustel. Aastatel 1995−1996 viibis ta 3 kuud Kanada Kõrg-Arktikas ja 4 kuud Antarktikas. Livonia teaduslaevast reisilaevaks ümber ehitatud alusel tehti turistidele tutvustavaid ringreise.

Võib öelda, et sportimise on Rein Vahisalu jaoks sama loomulik kui igapäevane arstitöö. „Sport kui selline on olnud minu elu osa juba lapsepõlvest peale. Ka täna naudin vabal ajal looduses viibimist, jalutamist, enese käimashoidmist – kui nii võib öelda." ei jäta ka huumorimeel dr Vahisalu kunagi maha.

1970. aastatest on dr Vahisalul ette näidata ka käsitsikirjutatud treeningpäevikud. Üht, mis kajastab detailselt meenutusi 1976.−1981. aastast, näitabki ta uhkusega.

„Jooksma minnes olen siia üles märkinud info selle kohta, milline oli maastik, ilm, joostud distantsi pikkus ning kus täpselt jooksmas käisin. Nüüd, 35 aastat hiljem on hea neid märkmeid lugeda ja meenutada. Tol ajal olid mul alati autos jooksujalatsid kaasas – et kui peaks tekkima tahtmine joosta, saaksin seda teha."

Lisaks ise sportimisele oskab Rein Vahisalu hinnata ka teiste pingutusi.

Kümnevõistluse jälgimine on andnud dr Vahisalule ülevaate ala arengust läbi aegade. Eesti sportlastest on ta pingsalt jälginud Erki Noole sportlasekarjääri – viibinud ise kohapeal 2006. aastal Göteborgis. Samuti jälginud tugitoolisportlasena jalgpalli tippvõistlusi teleri vahendusel. Võib öelda, Rein Vahisalu on nagu elav entsüklopeedia, mis puudutab jalgpalli ning erinevaid spordivõistlusi – ja ega teisiti ei saakski, sest nagu Rein Vahisalu ise ütleb: "Kõike, mida ette võtan, teen südamega!"

Tagasi