21. oktoobril toimub Magdaleena üksuses tasuta teabepäev tromboosiravil olevatele patsientidele

20. oktoober 2015

21. oktoobril kell 14.00–15.30 toimub Magdaleena üksuse suures saalis tromboosiravil ehk antikoagulantravil olevate patsientide teabepäev.

13. oktoobril tähistasime rahvusvahelist tromboosipäeva ning seetõttu on õige aeg meelde tuletada, et tromboos on trombist põhjustatud verevoolu häire, mis võib maksta inimesele tema elu. Teades, kuidas kõrge tromboosiriski korral käituda, võime selle tekkimise ohtu tuntavalt vähendada.

Ida-Tallinna Keskhaigla sisehaiguste keskuse juhataja Alice Lill kinnitab, et õigeaegne ja piisava kestvusega tromboosiprofülaktika hoiab ära tõsise tüsistuse tekke. „Sel aastal keskendutakse maailmas tromboosipäeval niinimetatud haiglatromboosile ehk pööratakse eeskätt tähelepanu patsientide tromboosiriski väljaselgitamisele ja veenitromboosi profülaktikale. 2015. aasta tunnuslauseks on „Mõtle veenitromboosile, nii patsiendi kui arsti seisukohast“. Internetis on hulgaliselt materjali, mille alusel saavad oma tromboosiriski hinnata ka patsiendid ise. Kindlasti tuletame kõikidele arstidele meelde, et patsientide tromboosirisk vajab hindamist, dokumenteerimist ja vajadusel profülaktika kasutamist.“

Trombi esineb alla 40-aastastel vähem, kuid vanuse kasvades suureneb ka tromboosioht. Põhjuseid võib olla mitmeid – kas või näiteks operatsioon või pikaaegne immobilisatsioon. Lisaks ülekaalulisus, onkoloogilised haigused, kasvajatevastane ravi. Riskiteguriks on ka suitsetamine, samuti vigastused, traumad jäsemepiirkonnas.

Reisimisega seonduva tromboosi vältimisel on kõige olulisem inimeste teavitamine ning individuaalse riski hindamine. Soovitatakse mehhaanilise profülaktikana kasutada gradueeritud kompressioonsukki. Samuti tuleks pikal lennureisil lennutromboosi vältimiseks vahekäigus aeg-ajalt ringi liikuda ning kergemaid kehalisi harjutusi teha ja tarvitada piisavalt vedelikku.

 

Kolmapäeval, 21. oktoobril kell 14.00–15.30 toimub Magdaleena üksuse suures saalis tasuta teabepäev tromboosiravil ehk antikoagulantravil olevatele patsientidele. Ravimnõustamine ja süstetehnikad hea ravitulemuse saavutamiseks.

Koolitusele on oodatud erinevat ravi (Marevan, Xarelto, Eliquvis, Pradaxa, Zibor) saavad tromboosihaiged ja viib läbi tromboosikabineti õde Aire Põder.

Koolitus on TASUTA ja toimub Magdaleena üksuse suures saalis, Pärnu mnt 104 (sissepääs haigla uksest).

Koolitusele saab registreeruda:

  • Ida-Tallinna Keskhaigla kodulehel siin
  • lühinumbril 1900
  • kohapeal enne koolitust

Lisainfo tel 606 7808.

 

Tromboosiravil ehk antikoagulantravil olevate patsientide teabepäev on elanikkonnale suunatud tasuta koolituste sarjast „Tervema kogukonna nimel" esimene. Teiste tasuta koolitustega saab tutvuda siin.

Tagasi