Kuidas kaitsta enda nahavähi eest?

5. jaanuar 2015

Nahavähk on üks sagedasemaid pahaloomulisi haigusi valgenahalistel. Õnneks on seda aga võimalik ravida, kui oskad end jälgida ja lähed õigel ajal arsti juurde.

Kuidas ennast selle haiguse eest kaitsta, selgitab Ida-Tallinna Keskhaigla nahahaiguste arst Pille Konno.

Päikesereisile minekuks peaks kindlasti ettevalmistusi tegema. Kaasa tuleks võtta pikkade käistega õhku läbilaskvast kangast pluus ja pikad püksid või seelik, sest riietus on parim kaitse intensiivse päikesekiirguse vastu. Unustada ei tohiks peakatet, päikeseprille ja päikeseblokaatorit. Arstina ütlen, et enne reisi ei ole soovitatav solaariumis käia, kuna solaarium pakub päikesega võrreldes palju kiiremat päevitust, ühe seansiga on võimalik saada 20 korda suurem kiirgusdoos kui Vahemere ääres keskpäeval.

Päikesereisilt tulnud inimesed pöörduvad arsti poole peamiselt päikesepõletuste, tursete ja villidega või pigmentatsioonihäiretega. Ega siis keegi ju endale meelega halba tee, kuid liigse päikese tõttu võib nahk laiguliseks muutuda.

Oluline on ise oma nahka jälgida

Inimene peaks kindlasti ise oma nahka jälgima. Kui sünnimärk erineb teistest, on muutunud, sügeleb või veritseb, tuleb minna arsti juurde. Melanoomi ehk kõige agressiivsema nahavähivormi avastamisel on abiks ABCDE-reegel.

A – asümmeetria, neevuse ühe poole kuju erineb teisest. B – sünnimärgi serv on ebakorrapärane, sakiline, hägustunud. C – erinevad värvid sünnimärgis. D – tavaliselt on kõige pahaloomulisemad nahakasvajad melanoomid suuremad kui 6 mm, kuid nad võivad olla ka väiksemad. E – sünnimärk on kasvanud, muutunud on servakontuur ja värvus.

Ennast jälgides saab väga paljudel juhtudel kasvaja ise avastada. Jälgida tuleks neevusi (rahva seas tuntud sünnimärkidena), mis ülejäänutest tunduvalt erinevad ning mille värvus, kuju või suurus on muutunud. Kasvaja kasvab – kui neevused on aastaid muutusteta, on vähetõenäoline, et tegu on vähkkasvajaga. Kui neevus pole tavapärane, on seda võimalik uurida dermatoskoobiga ja vajadusel leid salvestada.

Düsplastiliste ehk muutunud neevuste puhul on vahel väga keeruline otsustada, millal oleks õige aeg opereerida. Sellistel juhtudel on vaja uuesti kontrollida 3, 6 või 12 kuu pärast. Kui muutus süveneb, soovitame operatsiooni ja kindlasti koeproovi.

Neevuste teke on seotud naha fototüübiga, see on geneetiliselt määratud, kuidas nahk päevitamisele reageerib. Neevused tekivad päevitamise tagajärjel, suures osas on nende teke seotud lapseeas saadud doosi suurusega.

Kurb fakt

Igal aastal avastatakse maailmas 2–3 miljonit naha sarvkihist lähtunud vähki ning ligikaudu 132 000 melanoomi. Haigestumine nahavähki suureneb osoonikihi vähenemisega stratosfääris. Eestlased käivad viimastel aastatel üha rohkem reisimas ja noored palju solaariumis, seetõttu kasvab nahavähki haigestumine pidevalt. Vähiregistri andmetel on mittemelanoomne nahavähk Eesti naiste seas tõusnud teisele kohale rinnavähi järel.

 

Allikas: Õhtuleht

 

Tagasi