Eestis tuleb kasutusele uudne sapikivide ravimetoodika

22. mai 2013

Tänavusel gastroenteroloogide erialapäeval 17. mail tutvustasid Ida - Tallinna Keskhaigla gastroenteroloogid kaht uudset sapikivide ravimetoodikat Eestis.

„Oleme uut metoodikat juurutanud viimasel poolaastal Ida-Tallinna Keskhaiglas,“ selgitas gastroenteroloogia keskuse vanemarst Peeter Kõiva. „Selle sisuks on otsene sapiteede endoskoopia ja sapikivide elektrohüdrauliline purustamine.“

Dr Kõiva selgitas, et protseduuri käigus viiakse patsiendile suu kaudu ühissapijuhasse ülipeen gastroskoop, mille abil tehakse sapiteede endoskoopiline uuring. Sapijuhas olevate kivide purustamiseks kasutatakse selle meetodi puhul elektriimpulsi abil tekkivat veejuga. „Protseduurid on kulgenud edukalt. Loodame, et nii diagnostilise uuringu ja uue ravimeetodi kasutuselevõtt parandab märgatavalt sapiteede haiguste käsitlust.

ERCP päev on traditsioonilise üritus, kus erialaarstid kohtuvad Eesti eri haiglates, et vahetada kogemusi ja praktikateadmisi sapiteede ja kõhunäärmehaiguste endoskoopilise diagnostika ja ravi teemal. Käesoleva aasta ürituse korraldajaks oli Ida- Tallinna Keskhaigla.

Gastroenteroloogia osakond tänab haigla anestesiolooge ja radiolooge abi eest.

Kontakt ja info:
Peeter Kõiva
Gasteroenteroloog vanemarst
peeter.koiva[A]itk.ee

Mari Plukk
mari.plukk[A]itk.ee
Gastroenteroloog
Gastroenteroloogia keskus, Sisekliinik

Svea Talving
avalike suhete juht
5012309

Ida-Tallinna Keskhaigla

Tagasi