Keskhaigla Naistekliinikus avati kaks uut vanniga sünnitustuba

26. märts 2013

Ida-Tallinna Keskhaigla Naistekliiniku sünnitusosakonna senisele kahele vanniga sünnitustoale lisandus veel kaks, mis annavad naistele suurema võimaluse sünnitusvalude leevendamiseks läbi vesisünnituse. Seega on keskhaigla sünnitusosakonnas täna üheksa hästivarustutud sünnitustuba ning neli vanniga sünnitustuba.

„Soovime, et meie sünnitajad tunneksid end sünnitustoas koduselt. Meie eesmärgiks on tagada naisele sobiv perekeskne sünnitamise viis hubases ning turvalises keskkonnas,“ ütleb Ida-Tallinna Keskhaigla ämmaemand Irena Bartels. „Meie juures on sünnitajal võimalus sünnitusel valida endale sobiv valutustamise viis, mille üheks mittemedikamentoosseks variandiks on vesisünnitus. Samuti on naisel võimalus soovi korral ja normaalselt kulgenud sünnitusel kogeda vettesünnituse imelist hetke.“

Esimene ametlikult registreeritud vettesünnitus toimus 1803. aastal Prantsusmaal, aga juba 1723. aastal oli ilmunud Londonis raamat “Water Cures”, kus käsitleti vee terapeutilist toimet ja anti soovitus kasutada väga valuliku sünnituse puhul sooja veevanni. Inglismaa kasutas sooja vanni valu leevendamiseks Teise Maailmasõja järgselt, selgub toonaste ämmaemandate märgetest. Kui ajas veel tagasi minna, siis pärimuse järgi olevat Californiast pärit Chumash hõimu indiaanlased sünnitanud madalas lahesopivees Vaikse ookeani rannal ning samuti kõnelevad vesisünnitusest pärimused Samoast, Havaiist ja Kesk-Ameerikast. Mõnede allikate põhjal on vette sünnitatud ka muistses Egiptuses ja Kreetal, kus selline õigus olevat olnud vaid kuninglikust sugupuust naistel ja preestrinnadel.


Tänaseks pakuvad vettesünnituse võimalust 90 riiki, Eesti nende seas. Ida-Tallinna Keskhaigla naistekliiniku spetsialistide sõnul kanduvad sünnitusel vee terapeutilised omadused nii emale kui ka lapsele. Vesi aitab leevendada ja saada naisel paremat kontrolli emaka kokkutõmbumisest tingitud valude üle. Vees olles saab paremini kontrollida oma hingamisrütmi ning lihaseid lõõgastada. Lõdvestunud keha toodab vähem ka stressihormoone. Vesi hoiab naise organismi niiöelda säästurežiimil ja kõhupiirkonnas on verevarustus parem. Lisaks õnnestub vettesünnitusel väljutusperioodis kasutada spontaanset pressimist, mille tulemusena väheneb aktiivne pressimine.

Vette soovitatakse minna aktiivses sünnitusfaasis ning vannivee temperatuur jääb 32C -36C vahele.


Fotol: „Vettesünnitus on võimalus stressivabamaks sünnituseks, sest vann rahustab ja leevendab sünnitusvalusid. Julgust ja turvatunnet lisab lähedaste igakülgne toetus,“ ütleb Ida-Tallinna Keskhaigla ämmaemand Irena Bartels.

Tagasi