Mesinädalate põiepõletik

18. jaanuar 2019

Vanaemad on ikka tüdrukutele sõnu peale lugenud, et külma kivi peal ei tohi istuda, sest siis võib põiepõletikku jääda.

Tõenäoliselt aga ei ole nad rääkinud sellest, et põiepõletiku võib saada ka kirglike ööde tõttu.
Aili (43) pole kunagi varem põiepõletikku põdenud, kuid möödunud sügisel oli ta lausa mitu kuud hädas kummalise terviseprobleemiga, millele alguses seletustki leida ei osanud. Igal esmaspäeval vaevles ta talumatute põievaevuste käes. “Kogu aeg näis, et on pissihäda, jooksin muudkui WC vahet. Midagi aga ei tulnud või kui tilgake tuligi, siis oli tunne, nagu oleks mul okastraat sees. Et oli sügis, arvasin, et ju olen ennast ära külmetanud ja sellepärast on mul põiepõletik,” räägib Aili. “Ravisin põiehäda vanarahva vahenditega - jõin jõhvikamahla ja leesikateed. Vähemalt alguses see aitas ja sain paari päevaga vaevast lahti.”


Aili jõudis juba mõelda, et võib-olla on see ealine iseärasus, et tema alati laitmatult töötanud põiesüsteem kuidagi kehvakeseks on jäänud. Pärast paari nädalat vaevlemist turgatas talle pähe probleemi päris põhjus. Nimelt oli Aili tutvunud sümpaatse meesterahvaga, kellega kohtuti nädalavahetuseti. Kõik oli tore ja ilus ning muidugi kujunesid nädalavahetused väga kirglikeks, mõnikord voodist välja ei saadudki.


“Suhte alguses on ju loomulik, et inimesed tahavad rohkem koos olla ja teineteisest justkui ei saagi küll. Nii oli ka meil,” räägib ta. “Hakkasin märkama, et vaevlen WCs just esmaspäeviti, pärast “raju” nädalavahetust. Tavaline oli, et esmaspäeva elasin kuidagimoodi üle, ravides end loodusravimitega. Mul oli kodus terve arsenal: leesikalehed, kaselehed, alati liitrite viisi jõhvikamahla, jõhvikatabletid jms. Enamasti õnnestus vaevustest kesknädalaks vabaneda ning reedeks oli kogu lugu juba unustatud. Pärast nädalavahetust algas aga kõik uuesti.”


Internetist probleemi kohta infot otsides sai Aili teada, et sellisel põhjusel tekkinud põiepõletikku nimetatakse mesinädalate haiguseks ning et vanarahva sõnul aitab seda ära hoida lihtne nipp - käid pärast vahekorda kohe pissil, et halvad bakterid kehast välja uhtuda. “Proovisin seda meeles pidada ja nii teha. Oli kergem, kuid päris terveks ma ei saanud, mingi valulikkus jäi ikka,” ütleb Aili. “Mehele ei rääkinud ma esialgu midagi, suhe oli noor ja kuidagi piinlik oli...”

Haigus arenes edasi
Pärast nädalatepikkust vaevlemist palus Aili lõpuks perearstiltantibiootikume. “Need toimisid kohe, tundsin ennast juba järgmisel päeval inimesena. Katsusin edaspidi olla väga ettevaatlik, kuid paraku see ei õnnestunud, sest selgus, et mu kaasa on üsna kärsitu - tegi haiget ja seejärel olin ma jälle hädas tuttavate valudega,” räägib ta. Ühel päeval tundis Aili ka ebamugavat seljavalu ning tõusis palavik. “Ma olin nii haige, et ei suutnud isegi istuda. Üritasin veel mõttetööd teha, aga pidin iga 20 minuti tagant pikali heitma. Perearst ütles, et mul on neeruvaagnapõletik, ning määras uuesti antibiootikumid. Need mõjusid jällegi tõhusalt.”
Kokku kestis põieprobleem Ailil 3-4 kuud ja kadus lõplikult alles siis, kui suhe veidi maha jahtus. “Praegu ei ole me enam koos ja mul ei ole mingeid tervisehädasid. Mõistan nüüd, et niipea kui midagi sellist ilmneb, tuleb kohe otsida abi, mitte jääda lootma, et äkki läheb ise üle. Jah, ajutiselt võib probleem küll leeveneda, kuid võib ka minna hoopis hullemaks,” tõdeb ta. “Ning kindlasti peab julgema mehele öelda, kui selline häda on, sest asi ei parane, kui samas vaimus edasi lasta.”

Põiepõletik on naiste haigus
Põiepõletikku esineb sagedamini naistel: seksuaalselt aktiivsemas eas (20.-30. eluaasta vahel) on naistel seda 30 korda sagedamini kui meestel. Ida-Tallinna keskhaigla uroloog dr Toomas Tamm selgitab, et nn mesinädalate haigus ei ole väga levinud, kuid võib tõesti tabada inimest kõige õnnelikematel hetkedel. Iga kümnes naine kogeb seda mesinädalate jooksul. Põhjus, miks haigus ilmneb, peitub tegelikult lihtsas füüsikas: seksuaalvahekorra ajal tekivad naise suguelunditel mikrotraumad ja selle piirkonna mikroobid satuvad valesse kohta ehk kusepõide. Seal need paljunevad ning põhjustavad sagenenud ja valulikku urineerimist, vahel ka veritsust või alakõhuvalu. Need on kõik ägeda kusepõiepõletiku tunnused.


“Mesinädalate ajal ollakse tihti seksuaalvahekorras, urineeritakse harvem ja juuakse vähem. Sageli veedetakse mesinädalaid ka mõnusa kliimaga kohtades, kus oleks vaja rohkem juua,” ütleb dr Tamm. “Tõbi võib ka ise üle minna ja iseenesest ei ole tegemist ohtliku haigusega. Kergemal juhul möödub see 3-5 päevaga ka taimsete ravimite toel - näiteks on hea juua jõhvikajooki või võtta jõhvikatablette, samuti on hea granaatõunaõli.”
Doktori sõnul on looduslike vahendite eesmärk suurendada uriinieritust, et inimene tühjendaks sagedamini kusepõit ning pahad bakterid uhutaks lihtsalt kehast välja. “On looduslikke vahendeid, mis aitavad, kuid haigust põhjustanud tegureid ehk baktereid need ei hävita. Jõhvikal on küll imeväike bakteritsiidne toime, sest see ei lase olemasolevatel bakteritel nii kergelt paljuneda,” selgitab dr Tamm.

Enamasti piisab ühest ravimidoosist
Üldjuhul saab pahadest bakteritest lahti ühekordse antibiootikumidoosiga ning Tamm soovitabki tõvele antibiootikumidega läheneda.


“Kõige sagedasemad süüdlased on naha peal olev streptokokk ja teisena soolekepike. Ilma ravita võivad kliinilised tunnused küll kaduda (või on valu vaid urineerimise lõpus), kuid mikroob kohaneb keskkonnaga ja jääbki kuseteedesse elama. Siis seda enam mehaaniliselt välja ei pese ning see võib olla tulevaste krooniliste infektsioonide põhjuseks,” räägib doktor. Mesinädalate haiguse antibiootikumravi on üldjuhul ühepäevane või maksimaalselt 3-5 päeva.
Mida siis ikkagi teha, et põieprobleemid mesinädalaid ei rikuks? “Soovitan palju juua ja kindlasti pärast vahekorda end kohe pesta,” ütleb dr Tamm. Ta lisab, et tegemist ei ole haigusega, mis levib partnerilt partnerile - see tekib siis, kui naise organismis olevad bakterid valesse kohta satuvad ning seal paljunema hakkavad. 

 

Allikas: Tervis Pluss

Tagasi