ITK personal annetas pea ämbritäie verd

9. jaanuar 2019

Kolmapäeval toimus Ida-Tallinna Keskhaiglas (ITK) järjekordne haigla töötajatele suunatud doonoripäev, kus meedikud kinkisid verekeskusele üheksa liitrit verd.

Kolme tunni jooksul käis head tegemas ligi 20 elupäästjat, pidades silmas hetkel valitsevat gripi- ja teiste viirushaiguste levikut, on seda igati arvestatav hulk, sest verd annetama tulev inimene peab olema 18–60-aastane, kaaluma vähemalt 50 kg ning veenduma, et ta on igati terve, puhanud ja söönud.


Doonorluse protsessi käigus võetakse igalt heategijalt 450 ml verd, millega saab aidata vähemalt kolme patsienti. Liites seekordse ITK doonoripäeva numbrid kokku võimegi tõdeda, et verekeskusesse läks siit üheksa liitrit verd, millega saab abiks olla vähemalt 60 inimesele.


Teist korda verd andnud klienditeenindaja Natalia ütles, et tuli verd annetama, sest inimesed vajavad seda. „Tahan inimesi aidata, loodan, et kellelgi läheb seda verd vaja, võib-olla päästab koguni mõne elu,“ ütles ta.
Psühholoog Elviral oli täna esimene kord verd anda. „Minu sõbrad teevad seda ja otsustasin ka seda teha, töötan raviasutuses ja see tundub õige,“ ütles Elvira. „Kui inimene on terve, siis on väga normaalne sel viisil head teha.“
Hälis günekoloogiaosakonnast on doonoriks olnud juba aastakümneid. „Olen umbes 30 korda andnud verd, alustasin juba meditsiinikooli ajal 20 aastat tagasi. Meditsiinikoolis õppides tundus see põnev, nüüd on see juba harjumus ja kui me igapäevaselt ise vereülekannetega tegeleme, siis on see elementaarne,“ rääkis ta, lisades, et pärast vereandmist on hea tunne. „Kerge tunne on, võibolla on see psühholoogiline, aga kergem tunne.“ 

Tagasi