AK: ITK on lähikuudel valmis pakkuma Kuressaares vähiravi

18. detsember 2018

Kuressaare loodab uuel aastal saarlastele vähiravi kohalikust haiglast pakkuda.

Saaremaa vähiühing ja Kuressaare haigla pingutavad selle nimel, et saarlased saaksid järgmisel aastal vähiravi kodusaarelt, Kuressaare haiglast. Sadadele saarlastest vähipatsientidele kujuneb Tallinnas keemiaravil käimise päev praegu piinarikkaks ja pikaks katsumuseks.

Rein Niit käib juba viimased kolm aastat umbes kuus korra Kuressaarest bussiga Tallinnas oma vähihaiguse vastu keemiaravi saamas, vahendas "Aktuaalne kaamera".

"Ma tõusin kell 4 hommikul juba üles ja 5 hakkasin kodust tulema ja siis läksime Tallinna," rääkis Niit.

Selliseid vähihaigeid on Saaremaa vähiühingu andmetel mitusada, kes käivad oma ravidoosi ühe päevaga mandri haiglatest saamas. Just pikk päev, pikk sõit ja ravidoos mõjub mõnikord nii, et tagasiteel on vajatud kiirabi teenust.

"Statistika on armutu. Saaremaal haigestub pahaloomulistesse kasvajatesse Eesti keskmisest enam inimesi. Ma ei pea mitte kuidagi normaalseks olukorda, kus inimene, kes on sattunud väga raskesse emotsionaalsesse ja materiaalsesse olukorda, peab sõitma niivõrd kaugele, et saada tegelikult laastavat ravi. Ehkki vähiravi kõrvaltoimed on mööduvad, on need väga, väga rängad," rääkis MTÜ Saaremaa Vähiühingu juhatuse liige Siiri Rannama.

Kuressaare haigla on nüüdseks leidnud koostööpartneri Ida-Tallinna keskhaigla näol ja peab läbirääkimisi, et suurhaigla arstid saaksid hakata käima Kuressaare haiglas vähiravi tegemas. Kuressaare haigla on selleks valmis.

"Ruum on olemas, kus teha keemiaravi. Meie poolt on vaja luua keemiaravi lahustamise keskus või võimekus lahustada keemiaravi, keemiaravi käidelda. Me kindlasti peame välja õpetama keemiaravi õed," selgitas Kuressaare haigla ravijuht Edward Laane.

Ida-Tallinna keskhaigla juhatuse esimees Ralf Allikvee kinnitas, et haigla on valmis juba lähikuudel hakkama Kuressaares käima.

Rein Niit ja teised vähihaiged saaksid sellisel juhul senise 15 tunni asemel edspidi Kuressaares paari-kolme tunniga oma ravikuuri kohapeal kätte.

Kuula saadet SIIN.

Tagasi