Ega ometi sinu eakad lähedased pühade ajal üksi pole?

25. detsember 2015

Pühad on aeg meelespidamiseks, perega koos aja veetmiseks ning eelkõige üksteise kuulamiseks. Kiires pühadesaginas võiksime jõuda külastama ka eakat sugulast, kes elab ehk üksi kusagil talus või leida aeg nende jaoks, kes veedavad oma väärikaid aastaid hooldusravikliinikus.

Miks on siis nii, et tihtipeale jäävad just eakad lähedased üksi, ei ole aega või võimalust neid külastada? Kuidas tekivad olukorrad, kus eakal on küll sugulasi-lapsi, kuid keegi neist ei leia mahti tulla läbi ning kuulata, vestelda, leida hetk selle inimese jaoks, kelle jaoks on see suurim rõõm ja tähelepanu.

Ida-Tallinna Keskhaigla hooldusravikliinikus on saabuvad pühad eriline aeg. On rõõm, et eakatele käivad esinemas muusikud. Eriti oodatud on lapsed, tegelusringis tehakse juba kuu algusest jõulukaunistusi, koos patsientidega kaunistatakse ruume. Hooldusravikliiniku töötajad püüavad tuua kliiniku ruumidesse pühademeeleolu ning nõnda saab ehk igaüks tunda veidi erilisemat tunnet kui tavaliselt. Kuid siiski jääb  haiglas  puudu millestki väga olulisest…

Leia hetk peatuda ja mõtiskleda

ITK hooldusravikliinikus veedavad oma päevi need, kes kodustes tingimustes enam iseseisvalt hakkama ei saa ja vajavad õendusabi. Kel kas pole lähedasi või nad elavad kaugel. Kuid meie patsiendid  ootavad. Ootavad, et keegi tuleks, istuks, hoiaks käest, kuulaks. Ja ei kiirustaks kohe minema.

Kliiniku direktor Eve Karmo julgustab alati tulema, sest kunagi ei tea, millal on viimane võimalus. Leidma aeg eaka lähedase tarbeks, et pakkuda talle hingesoojust ja valmisolekut ära kuulata, olla koos ja tema lähedal.

„Meie hooldusravikliiniku töötajad püüavad omalt poolt pakkuda eakatele pühaderõõmu ja veidigi argipäevast erinevat. Kuid lähedasi asendada me ei suuda. On neid, kes pingsalt ootavad, loodavad, pettuvad ning ootavad taas. Neid, kes ehk väliselt enam ei oskagi oodata, kuid tuttavat häält kuuldes elavnevad kohe. Koos oldud hetked on hindamatu väärtusega,“ soovib hooldusravikliiniku direktor kõigile kauneid pühi ning kutsub üles leidma hetk väärtustamaks minevikku, millest oleme tulnud, olevikku, kus viibime, ning heita pilk homsesse, kuhu tee viib. Keegi meist ei soovi ju olla üksi – sama on ka eakatega. Olgu põhjuseks kas kiire elutempo, pikema distantsi taga elamine või lihtsalt eemaldumine – pühadesaginas tasub leida aeg, astuda läbi hooldusravikliinikust ning olla seal, kus peaks – memme-taadi lähedal.

Ka Sina saad aidata!

Ida-Tallinna Keskhaigla hooldusravikliinikus veedavad oma päevi need, kes kas vanuse, abituse või siis raske haiguse või õnnetuse tagajärjel iseseisvalt enam hakkama ei saa. Siinne personal annab endast kõik, et pakkuda patsientidele igapäevases elus lisaks esmavajalikule seda, mis elavdaks hooldushaigla igapäevast olukorda ning pakuks võimalusi olla koos lähedastega. Siin püütakse toetada ja nõustada vajadusel ka eakate lähedasi, soositakse igati koosolemist ning püütakse leida hetk kiires argipäevas iga patsiendi jaoks.

„Tahaksin tänada kõiki neid, kes on lõppeval aastal olnud meile nõu ja jõuga abiks. Oleme suutnud palju. On rõõm, et hooldusravikliiniku sisetingimustes on elavdamas patsientide igapäevaelu kunstiakadeemia tudengitega poolt valminud tööd. Et meil on kõik nii nagu on – tore personal, head kolleegid, ühtne meeskond igapäevatöö toimimiseks ja head abilised G4S merepäästjate hulgas. Algaval aastal soovime kevade saabudes jätkata hooldusravikliiniku õueala korrastamise projektiga, andes nõnda eakatele ning nende lähedastele võimaluse olla koos ja veeta aega senisest mugavamalt ka värskes õhus,“ soovib hooldusravikliiniku direktor omalt poolt algavaks aastaks kõigile pühi lähedaste keskel, hingerahu ja rõõmu olnust.

Kui ka Sina soovid aidata hooldusravikliiniku tegemisel õnnestuda, saad anda oma panuse:

SEB Pank EE851010220025580016 
Saaja: AS Ida-Tallinna Keskhaigla

Selgitusse märkida: Hooldusravikliinik

 

Tagasi